Szócska: ember vagyok, nem messiás

Szócska Miklós egy szombati szakmai konferencián azt mondta: sokan gondolták, hogy majd a következő kormány vagy miniszter afféle megváltóként azonnal megoldja a problémákat. Csakhogy jelezné: ő nem megváltó, mindössze egy 87 kilós hús-vér ember - idézi az egészségügyi államtitkárt a Népszabadság.

Az államtitkár – a lap szerint – a helyzetet a chilei bányakatasztrófa mentési munkálataihoz hasonlította: az ágazat bent rekedt a gödörben, ő pedig felülről ás. „Keresem a bennrekedtekhez vezető utat. De ha odalenn kitör a pánik, és azonnal ki akarnak jutni, akkor abból polgárháborús állapot lesz, és a szűk térben csak egymást taposhatják agyon” – fogalmazott.

A XII. járóbeteg szakellátási konferencián a Népszabadság ismertetése szerint Szócska Miklós kérdésre válaszolva azt közölte: mindenképpen ösztönözni szeretnék az olcsóbb ellátási formákat, köztük az egynapos beavatkozásokat. A biztosítási csomagok esetleges szűkítését firtató érdeklődésre azt mondta: nem gondolkodik a kormány ilyesmiben, abban viszont igen, hogy miként lehet különböző kiegészítő biztosítások formájában szervezettebbé tenni a magánpénz mozgását a rendszerben.

Kampányidőszak van, ezért a jövő költségvetési koncepciókkal, az egészségügy átalakításával kapcsolatos kérdésekre csak október harmadika után adhat választ Szócska Miklós – írta a Népszabadság az egészségügyi államtitkárra hivatkozva.