Cozma-ügy: Raffael nem tett vallomást

Megkezdődött a Cozma-ügyben emberöléssel vádoltak büntetőpere hétfőn a Veszprém Megyei Bíróságon. A tárgyaláson az elsőrendű vádlott nem tett vallomást.

A 30 éves Raffael Sándor közölte, hogy a rendőrségi kihallgatások során tett vallomását tartja fenn. Németh Balázs tanácsvezető bíró ismertette ezt a vallomást, amelyben a férfi úgy nyilatkozott: ő nem szúrt meg senkit a bűncselekmény idején a veszprémi Patrióta lokálban és a szórakozóhely előtt sem, kés sem volt nála.

A bíró ismertette Sztojka Iván rendőrségi vallomását, amely aszerint – egyezően a vádirattal – Németh Győző kezdte a verekedést, ő támadt rá “arra a magas gyerekre”, azaz Marian Cozmára. A vallomás szerint Raffael Sándor (“Csoki”) és a negyedrendű vádlott, a 33 éves budapesti Pál Gábor is támadta 2009. február 8-án hajnalban, a veszprémi Patrióta lokálban Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját.

Csoki ordított

Sztojka Iván vallomása szerint “Csoki ordított, teljesen meg volt vadulva”. Sztojka vallotta azt is, hogy “Csoki, mint a vadállat, úgy fel volt bőszülve”. A harmadrendű vádlott vallomása szerint három barátja – Raffael, Németh és Pál – lépett fel támadóan, és Cozmáék voltak védekező helyzetben.

Sztojka – a vallomása szerint – nem vett részt a verekedésben, mert az alagsori bárhelyiségből felszaladt az emeletre, és az ott tartózkodó társainak bekiabálta: “gyertek, mert Csoki megvadult.”

Csoki szúrt

Rendőrségi vallomásában szerepelt az is, hogy Németh Győző “a kocsiban rengetegszer elmondta, hogy Csoki szúrt”, s ezt mindenki hallotta a kocsiban ülők közül. Vallomásában utalt arra is, miszerint az utcán is többen hallották Németh Győzőnek azt a kijelentését, hogy “Csoki szúrt”.

Sztojka azt is vallotta: hajnalban a barátnőjének is azt mondta el, hogy “Győző szerint Csoki szúrt”, de arról ő nem tudott, hogy valaki meg is halt. Elmondta: ezután néhány napig rejtőzködött, ám amikor azt olvasta az újságokban, hogy “gyilkosnak állítják be”, önként jelentkezett a rendőrségen.

Csak védekezett

A bíróság Sztojka Ivánt szembesítette Raffael Sándorral és Németh Győzővel, ám a szembesítés eredménytelen maradt. Raffael Sándor kijelentette a tárgyaláson: “nem voltam megvadulva, nem kiabáltam”. Közlése szerint az utcán is csak védekezett, mert korábban egy üveggel leütötték, ő csak menekült, és “homályosan emlékszik” a történtekre.

Németh Győző a szembesítéskor elmondta: nem igaz, hogy ő támadott rá Marian Cozmára, és ő nem tett olyan kijelentést, hogy Csoki szúrt.

Sztojka Iván a szembesítések során fenntartotta a rendőrségen tett vallomását.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A segítségére siető sporttársait – a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet – életveszélyesen megsebesítették, mindkettőjükön azonnali műtétet kellett elvégezni.

Az ügyészség három férfit vádol társtettesként elkövetett emberöléssel, továbbá egy rendbeli életveszélyt okozó testi sértéssel és egy rendbeli maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés bűntettével. További két férfit életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletével, egy férfit és egy nőt pedig bűnpártolással vádolnak.