Futrinka kontra Audi

Az LMP tegnapi felhívása után folytatódik a gyárbővítés ügye.

Az Audi-gyár bővítésére kiszemelt győri telek természetvédelmi terület, azon jelenleg egy házat sem lehetne építeni – írja a Népszabadság. A lap emlékeztet rá, hogy a magyar államigazgatás eddig meglehetősen furcsán intézte az újabb bővítés engedélyezési ügyeit.

A projektet gyakorlatilag államtitokként kezelték, az Audi nevét nem is említették. Az ügyben a jelenlegi kabinet az előző kormány gyakorlatát követi, azaz titokban, kerülőutakon bonyolítja az engedélyezési folyamatot.

A Népszabadság információi szerint a terület átminősítésével kapcsolatos dokumentációt egy hete küldték ki Brüsszelbe: a papírokat a Soproni Egyetem készítette, és a Fertő-Hanság Nemzeti Park véleményezte, ám a civil szervezetek, a helyi lakosság képviselői nem tekinthettek bele.

Így annak vizsgálatát sem sürgette senki, hogy például megvalósulhat-e a beruházás a védett természeti értékek sérelme nélkül, illetve hogy milyen garanciákat tud nyújtani a beruházó annak érdekében, hogy a védett növények és növénytársulások károsodása a lehető legkisebb legyen.

A területen három veszélyeztetett faj – homoki nőszirom, homoki futrinka, magyar futrinka – és maga a sztyeppei tölgyes és homoki gyep mint élőhely és társulás képviseli a védett értékeket.

Címkék: LMPGyőraudi