Vizsgálatot követelnek a független rendőrök

A Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) minden körülményre kiterjedő tényfeltáró vizsgálatot kezdeményez az M1-es autópályán hétfőn meghalt rendőr ügyében, mivel úgy tudják, a szolgálati motorkerékpár műszaki állapota is közrejátszhatott a halálos közúti balesetben.

Pongó Géza, az FRSZ főtitkára ennek kapcsán azt írta: “a szolgálati motorkerékpár nem sokkal a baleset előtt szervizben volt, azt követően a rendőr kifogásolta a gumiabroncsok állapotát”. Ezért írásban is jelezték elöljáróknak, hogy a gumiabroncsok balesetveszélyesek, és kérték, hogy cseréljék ki őket, de ez nem történt meg.

Az FRSZ úgy tudja, hogy a rossz időjárási körülmények miatt is felvetődött a baleset napján, hogy mellőzik a motoros szolgálatot, végül azonban más döntés született. “Mindezen körülményekre figyelemmel az FRSZ azt kéri az ORFK vezetőjétől, hogy független szakértők bevonásával indítson tényfeltáró vizsgálatot a baleset okainak tisztázása és az esetleges parancsnoki felelősség megállapítása érdekében” – áll a közleményben.

Emellett azt kérik a rendőri vezetéstől: haladéktalanul rendeljenek el műszaki felülvizsgálatot valamennyi rendőrmotorra, és munkavédelmi szemlét a motoros járőrök munkavédelmi eszközeinek ellenőrzésére.