Zaklatás terén sem vagyunk jobbak a “világnál”

Magyarországon nincs is jogi meghatározása a szexuális zaklatásnak.

Egy nemzetközi felmérés szerint a világon átlagosan minden tizedik alkalmazottat zaklattak már szexuálisan munkahelyén. Magyarországon a megkérdezettek hét százaléka számolt be ilyen jellegű inzultusról, de Sipos Márta munkajogász az InfoRádiónak ezt azzal magyarázta, hogy Magyarországon nincs is jogi meghatározása a szexuális zaklatásnak.

A bíróságok csak akkor hoznak elmarasztaló ítéletet, ha a sértettet konkrét hátrány éri – tette hozzá a szakember. Sipos Márta kiemelte: a skála a megjegyzésektől vagy fotók küldésétől egészen a zsarolásig terjedhet. Mivel nincs kialakított eljárásrend és szankcionálási rendszer, ha valakit ilyen inzultus ér, az nem is tudja pontosan, miért tiltakozzon – hangsúlyozta.

Wirth Judit, a Nők a Nőkért Egyesület munkatársa a közrádiónak ugyanezt a problémát emelte ki. Mint mondta, a szexuális zaklatás – mint kifejezés – egyetlen jogszabályban, az egyenlő bánásmódról szóló törvényben szerepel, ott is csak érintőlegesen. A definíció azonban hiányzik, márpedig amit nem definiálnak a törvényben, azt nehéz büntetni – magyarázta.

Wirth Judit szerint a magyar bíróságoknak nincs kialakított eljárási rendjük a szexuális zaklatások esetében, mivel szinte egyáltalán nem indulnak perek ezekben az ügyekben. Sipos Márta munkajogász szerint kell egy bizonyos méltóságtudatnak lennie az emberekben, hogy tudják, milyen közeledést tekintenek nemkívánatosnak.

Címkék: