Négy százalékkal drágulnak a tankönyvek

Gondot okozhat az iskolakezdési támogatásként kapott utalvány beváltása.

A legtöbb tanköny már kész, egy részük már raktárban, a többi az árusoknál van, és eddig minden a terv szerint megy – mondta a Tankönyves Vállalkozók Országos Testületének elnöke az MR1-Kossuth Rádióna.

Szarvas Ballér Judit szerint idén sem lesz több 1-2 százaléknál azon könyvek száma, amelyek nem állnak rendelkezésre az iskolakezdéskor. Minden évben gondot okoz az utalványok ügye, sokan akarnak úgy vásárolni, hogy nem nézik meg, hol fogadják el az iskolakezdési támogatásként osztott papírokat. Arra kevés az esély, hogy ha a szülő bemegy az iskolába, a könyvesboltba, sikerül neki ezen utalványokért megvásárolni a gyerek tankönyveit – hívja fel a figyelmet az elnök.

Egy alsósnak nagyjából 6-8 ezer forintba kerülnek a könyvei, felsőben átlagosan 10-13 ezret, középiskolában több mint 15 ezer forintot kell fizetni a tankönyvcsomagért. A könyvek árát a szabályok szerint idén legfeljebb 5,3 százalékkal szabad emelni. A tankönyvesek elnöke azt mondja, ezt nem használták ki idén a kiadók, átlagosan négy százalékkal drágulnak a könyvek.

Ennyit drágított a Nemzeti Tankönyvkiadó is, amelynek igazgatója, Kiss János Tamás is azt mondja, idén sincs különösebb gond az ágazatban, az általános problémákkal szembesülnek most is a tankönyvesek.

Címkék: