Megbosszulja magát Schmitt időhúzása?

Augusztusban szinte már biztos, hogy nem lehet saját pálinkánk, de több törvény kihirdetésével is baj van.

Kaotikus állapotok uralkodnak a Schmitt Pál köztársasági elnök által nemrég aláírt gazdasági és adójellegű törvények kihirdetése körül – írja a MR1-Kossuth.hu. A parlament honlapján, az elfogadott jogszabályok mellett, sok helyen még a „kihirdetésre vár” megjegyzés szerepel.

Például a ház körüli munka adómentességét, a kedvezményes társasági adókulcsot és az öröklési rendet megalapozó új törvények között van, amelyik már július 1-jével hatályos, de csak a kihirdetést követő harmadik napon léphet életbe. Ezért a csúszás és a dátumok keveredése miatt visszamenőleg lesz majd érvényes.

Az otthoni pálinkafőzés legalizálását augusztus 1-jére ígérte a kormány, ezzel szemben az csak a kihirdetését követő 45. napon léphet életbe. Így ha elkapják, csak a jövedéki ellenőrök jóindulatán és jogértelmezésén múlik, hogy ki az, aki megúszhatja a szeszgyártást, és ki az, aki nem. Hasonló a helyzet a banki különadóval is, amelyet a 45 napos határidő miatt, szinte azonnal be kell majd fizetni a pénzintézeteknek.

A rádió internetes oldala szerint a legnagyobb káosz a közszféra végkielégítéseinek 98 százalékos különadóján van, ami visszanyúlva a 2010. január 1-je után kifizetett összegekre is vonatkozik, de csak október 1-jétől kell befizetni.

AJÁNLOTT LINK:

Kihirdetésre vár még több gazdasági és adódöntés (MR1-Kossuth.hu)