Kedden lesz pontos a kórházi adósságállomány

Az intézmények lejárt tartozása megközelíti a 37 milliárd forintot.

Jövő kedden, az egészségügyért felelős államtitkárság és az öt érintett szakmai szervezet egyeztetése után hozzák nyilvánosságra hivatalosan a kórházak adósságállományát – közölte Szócska Miklós államtitkár.

A politikus megerősítette, az intézmények lejárt tartozása összesen megközelítőleg 37 milliárd forintot tesz ki. Az MR1-Kossuth Rádió információi szerint 71,5 milliárd forint a hazai kórházak adóssága, ebből majdnem 37 milliárd a lejárt tartozás.

A Krónika szerkesztőségének birtokába jutott az a lista, amely az intézmények adósságát összesíti a bevallásuk alapján. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár úgy nyilatkozott, a felmérésre azért volt szükség, mert nem álltak rendelkezésre érvényes adatok.

A Népszabadság szerint az intézmények kifizetetlen számlájából reálisan 38,2 milliárd forint tartozás megfizetésére van esély. Tavaly év végén, a tárca és a kórházszövetség közös felmérése alapján készült elemzés szerint az intézmények adóssága 79,4 milliárd forint volt.

Mindez arra utal, hogy az év elején a Bajnai-kormány által januárban kiosztott 42,5 milliárdos gyorssegély nem állította meg az intézmények eladósodását.

Címkék: