Visszaküldi az ellenzék a médiacsomagot

Az MSZP szerint a médiatörvény ellentétes ez európai szabályozással, az LMP utólagos normakontrollt kér.

Az MSZP szerint a médiát és a hírközlést szabályozó egyes törvények módosításáról szóló jogszabály ellentétes a demokrácia, a sajtószabadság elvével, az európai szabályozással. Kovács László, az MSZP alelnöke ezt annak kapcsán közölte szerdai sajtótájékoztatóján, hogy Schmitt Pál köztársasági elnök még kedden aláírta a jogszabályt, amely alapján a miniszterelnök szerdai hatállyal kinevezte 9 évre Szalai Annamáriát, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének.
A szocialista politikus úgy vélekedett: a demokrácia elképzelhetetlen a sajtószabadság nélkül, az pedig objektív, pártatlan tájékoztatás nélkül, amelynek alapfeltétele, hogy a közszolgálati médiumok függetlenek legyenek a kormánytól, a pártoktól és a parlamenttől. Ez az elv érvényes az Európai Unió valamennyi országában – húzta alá. Megerősítette, az MSZP szerint a médiatörvény nem felel meg az alkotmányos követelményeknek, ezért a párt az Alkotmánybírósághoz fordul.

Magyarországon komoly veszélynek van kitéve a közszolgálati rádiózás és televíziózás – mondta a médiacsomagra és Szalai Annamáriának a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökévé való kinevezésére reagálva az LMP frakcióvezető-helyettese. Karácsony Gergely szerdai budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a médiairányítási rendszer a mindenkori kormány szócsövévé teheti a közszolgálati médiumokat. Véleménye szerint ugyanis a szabályozás gyakorlatilag lehetetlenné teszi, hogy a közszolgálati médiumok a pártoktól és a kormánytól függetlenül működjenek.

Közölte, hogy a jövő héten utólagos normakontrollt kérnek az Alkotmánybíróságtól az ügyben.

Szalai Annamária kinevezésére úgy reagált, hogy az senkit nem ért meglepetésként, habár véleménye szerint lehetett volna egy “kevésbé keményvonalas médiapolitikust” jelölni a posztra. Karácsony Gergely azt mondta, hogy az alapvető kérdés viszont nem az elnök személye, hanem a kormánytöbbség által létrehozott intézményrendszer. A frakcióvezető-helyettes önmagában külön-külön kifogásolhatónak tartja, hogy a miniszterelnök nevezi ki a vezetőt, hogy a médiatanácsban ilyen erős a pártok befolyása és, hogy az elnök olyan “szuperhatalommal” rendelkezik, amelynek jóvoltából gyakorlatilag mindenben egyszemélyi döntéseket hozhat. Leszögezte, hogy mindezek a pontok együttvéve végképp elfogadhatatlanok számukra, mert a közszolgálati médiumok így a mindenkori kormány szócsövévé válhatnak. A politikus kitért arra is, hogy a szabályozási rendszer még a módosított alkotmány szövegével és szellemiségével is ellentétes.

Felhívta arra is a figyelmet, hogy nem ismer olyan szakmai szervezetet, amely teljes egészében támogatta volna az új médiairányítási rendszert. Hozzátette: a hírek szerint az ügyet az Európai Bizottság is vizsgálja, és a meghozott döntés ellentétes az Európai Unió 2007-es irányelvével.

Címkék: Belföld