A legszigorúbban őrzik a romagyilkosságok gyanúsítottjait

A legszigorúbb fogva tartási szabályokkal, úgynevezett plusz IV-es fokozatú biztonsági előírások mellett őrzik a romák elleni támadássorozattal gyanúsított négy férfit fővárosi és Pest megyei börtönökben.

Gerecs Krisztián, az egyik feltételezett elkövető, K. István védője az MTI-nek szerdán azt mondta: ügyfelét – akit a tatárszentgyörgyi és a kislétai halálos lövések leadása mellett további hat támadással, és a besenyszögi fegyveres rablással is gyanúsítják – a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet III. számú objektumában, a Venyige utcai börtönben tartják fogva. Közlése szerint a férfit a legszigorúbb, úgynevezett plusz IV-es fokozat szerint őrzik.

A férfit csak kéz- és lábbilincsben vihetik sétára, és amikor elhagyja zárkáját, még a folyosót is kiürítik, és egyszemélyes fülkében szállítják kihallgatásra.
Lőrincz Márton, egy másik gyanúsított, P.Zsolt védője – akit a nagycsécsi kettős gyilkosság elkövetése mellett öt másik támadással és a besenyszögi rablással is gyanúsítják – ügyfele “biztonsága érdekére” hivatkozva nem kívánta elárulni, hol tartják fogva, mindössze annyit mondott, egy Pest megyei börtönben. Az MTI több forrásból is úgy tudja, a férfit a váci fegyházban őrzik. A védő közlése szerint P. Zsoltot a legszigorúbb, IV-es fokozat szerint őrzik, mint ahogy a másik két gyanúsítottat, K. Árpád Sándort és Cs. Istvánt is.
A legmagasabbnak számító IV. biztonsági csoportba azokat kell besorolni, akiknél alapos okkal arra lehet következtetni, hogy az intézet rendjét súlyosan sértő cselekményt, szökést, a saját vagy mások életét, testi épségét sértő vagy veszélyeztető magatartást fognak tanúsítani, illetve ilyen cselekményt már elkövettek, és a biztonságos fogva tartás csak őrzéssel, kivételesen felügyelettel biztosítható.