Becsődölhet Szigetvár

Két banknak 2,3 milliárddal, húsz cégnek 148 millió forinttal tartozik Szigetvár, melynek még ebben a hónapban meg kellene egyeznie hitelezőivel, máskülönben elveszíti piacképes vagyonát - írja a Népszabadság.

A város elveszíti minden értékesíthető vagyonát, ha az önkormányzat ebben a hónapban nem egyezik meg a hitelezőivel – írja a napilap. A bíróság által kinevezett pénzügyi gondnok összesítette a Baranya megyei város adósságállományát, miszerint két banknak 2,3 milliárddal, húsz cégnek 148 millióval tartozik, van további nyolcvan egyéb hitelezője és az önkormányzati tulajdonú cégeknek is vannak hitelei.

A két pénzintézet hozzájárult, hogy a törlesztések két év múlva startoljanak, s akkor Szigetvár – évi 250 milliós részletfizetéssel – 2032-re nullázza le adósságát.

Az önkormányzat alapfeladatait ellátó húsz cégnek Szigetvár még ebben az évben törleszteni akarja a 148 milliós tartozását, de a további 80 hitelező nem alapfeladatot finanszírozott, így az ő pénzüknek csak a felét kívánja a város kifizetni. Utóbbiak ezt nem akarják elfogadni, s ha fenntartják álláspontjukat, akkor a város vagyonának felosztásával kell kielégíteni az összes hitelezőt.

Csehné Köteles Rozália pénzügyi gondnok úgy látja: ebben az esetben rosszabbul járnak a hitelezők, mert Szigetvár piacképes vagyona talán a város tartozásának felét sem fedezi.

Címkék: Belföld