Ötször több riasztást kaptak a tűzoltók

Pénteken több mint hatszázszor riasztották a tűzoltókat a rengeteg víz, a kidőlt fák és a villámcsapások miatt. Emellett a vasúti forgalmat is akadályozzák a károk.

Az országos átlagnál ötször több riasztást kaptak a tűzoltóságok a pénteki vihar miatt, közölte Töttős Györgyi, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője. Ugyanis 630 alkalommal kellett kivonulniuk a szakembereknek; délelőtt elsősorban Komárom, Somogy, Veszprém és Pest megyébe, valamint a fővárosba, délután inkább a keleti régióba.

A tűzoltók elsősorban kidőlt fákat távolítottak el, vizet szivattyúztak, és az épületeknél életveszély-elhárítást végeztek, de előfordult, hogy villámcsapás miatt sérült vezetékekhez érkeztek ki.

A miskolci tűzoltóság tájékoztatása szerint péntek este a körülbelül fél órán át tartó erős széllökések jelentős károkat okoztak a térségben. A legtöbb segélykérés Felsőzsolca, Alsózsolca, Onga, Szikszó, Sajóvámos és Sajópetri településekről érkeztek.

A vihar jelentős fennakadásokat okozott a vasút hálózatán is, hiszen még mindig vannak olyan szakaszok, ahol folynak a helyreállítási munkák.

Például Kőbánya alsó megállóhelyen a heves esőzés a vasúti sínektől 40 centiméterre, 5 méter mélyen tölcsér alakban kimosta a zúzottkövet. Emiatt a Budapest – Cegléd – Szolnok vonalon a késések elkerülése érdekében hétvégén módosul a vonatok közlekedése. A monori elővárosi vonatok nem járnak, a ceglédi elővárosi vonatok pedig Kőbánya-Kispest állomásig közlekednek és minden állomáson és megállóhelyen megállnak.

Kőbánya-Kispest és Budapest – Nyugati pályaudvar között a Nyugati pályaudvarig közlekedő gyors- valamint Intercity vonatokkal jutathatnak el utasaink, utóbbinál pót- és helyjegy megváltása nélkül.

Ráadásul tegnap késő este villám csapott Érd elágazás biztosító berendezésébe, így Érd felső és Érdliget között az utastájékoztatási rendszer továbbra is használhatatlan. Az utasoknak azt javasolják, hogy felszállás előtt a vonatot kísérő személyzettől tájékozódjanak az érkező vonat célállomásáról.

Címkék: Belföld