A mentőkhöz vezetett Schmitt első útja

A budapesti Markó utcai mentőpalota fennállásának 120. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségre látogatott el első államfői útján Schmitt Pál.

A köztársasági elnök a szombati rendezvényen “fantasztikus hálózatnak” nevezte a mentőszolgálatot és kiemelte, hogy a mentők munkája egy 24 órás, “nonstop” szolgálat.

Szerinte arról soha nem hallani, hogy napi több ezer beteghez időben érkeznek a mentők, arról viszont, ha néha 3-5 percet késnek valahonnan, címlapok keletkeznek. Az államfő mindezt méltánytalannak nevezte.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter emellett azt hangsúlyozta, hogy a mentőszolgálat az egészségügyi ellátás kulcsfontosságú része.

“Nincs fontosabb és nincs magasztosabb cél, mint emberi életekért kockáztatni sokszor a saját életüket” – utalt ő is a mentők munkájára.

A tárcavezető beszédében felhívta a figyelmet az önkéntesség fontosságára, amelyről, “mostanában nagyon keveset lehet hallani, holott szerinte az embereknek el kell gondolkodniuk arról, hogy az ország továbblépése érdekében mit tudnának önkéntesen tenni”.

Ezután a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációs államtitkára közölte, hogy jelentős mértékben korszerűsödhet az OMSZ mentésirányítási és segélyhívási rendszere abból a 3,5 milliárd forintos forrásból, amely az Európai Unió és a magyar kormány együttműködésének keretében nyílhat meg.

Nyitrai Zsolt szerint ezzel a mentőszolgálat munkája jóval korszerűbb, költségtakarékosabb, gyorsabb és egyszerűbb lehet.

Címkék: Belföld