Rombolt a vihar Borsodban

Estig több mint félszázszor vonultak ki a megyei katasztrófavédelem és a tűzoltóság munkatársai a péntek délutáni vihar miatt Borsod-Abaúj-Zemplénben. Nagyon sok a fakidőlés, az épületkár. A szél tetőket bontott meg, kéményeket döntött le.

Nagyon sok a riasztás a megyéből, elsősorban Tiszaújváros, Encs és Szerencs térségéből, eddig jóval ötven fölött van a kivonulások száma, és ebben a számban nincsenek benne a helyi tűzoltóságok riasztásai.

Annyi a káreset, hogy a tűzoltóknak, a katasztrófavédelmi szakembereknek már rangsorolniuk kell a vonulások között, a legfontosabb az életveszély-elhárítás.

Egy-egy ilyen időjárási esemény bizonyítja, nagyon fontos, hogy a települések felkészüljenek ezekre a körülményekre, az önmentő képesség fokozására. – mondta Lipták Attila, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője.

A miskolci tűzoltóság ügyeletén négyen fogadják a hívásokat, eddig mintegy nyolcvan vonulásuk volt, és ez a szám folyamatosan nő. Károkat okozott a zivatar Felsőzsolca, Onga, Szikszó környékén. Miskolcról most már kevesebb a hívás.

Több helyen szünetel az áramszolgáltatás. Elsősorban Felsőzsolcán, ahol fák dőltek a vezetékekre, de más településről is érkezett hasonló bejelentés.

A helyi meteorológiai szolgálat munkatársa azt mondta, egyelőre elvonult a megye felől a viharzóna.

Címkék: Belföld