Nem lesz hősi halott az Alsóörsön lelőtt rendőr

Míg a két hete a Keleti pályaudvarnál halálra gázolt Radovic Dusán zászlóst hősi halottá nyilvánította a belügyminiszter, a szerda hajnalban Alsóörsön meggyilkolt Gamauf János főtörzsőrmester „alacsonyabb besorolást” kap.

A FigyelőNet úgy tudja, ma délelőtt beszélte át Pintér Sándor belügyminiszter és Hatala József országos főkapitány, hogyan minősítsék a két napja meggyilkolt Gamauf János halálát.
A 39/1997. számú BM-rendelet négy kategóriát állít fel „A személyi állomány elhunyt tagjának minősítése” fejezetében.

E szerint hősi halottá kell nyilvánítani azt, „aki hivatásos állományban teljesített szolgálatot, és a Magyar Köztársaság alkotmányos rendjének védelme, a közbiztonság és a közrend fenntartása, az államhatár védelme, tűz, elemi csapás, katasztrófa következményeinek elhárítása közben kimagasló bátorságot, illetve kiemelkedő személyes helytállást tanúsított, és eközben vagy így elszenvedett sérülése következtében életét vesztette”.

A szolgálat halottjává kell nyilvánítani azt, „aki hivatásos állományban teljesített szolgálatot, és szolgálati kötelezettségei teljesítése közben vagy azzal összefüggésben életét vesztette, de a hősi halottá nyilvánítás feltételei nem vagy csak részben állnak fenn”.

A belügyi szervek halottjává kell nyilvánítani azt, aki „a hivatásos állományú, illetve a belügyi szerv nyugállományú elhunyt tagja minősíthető, aki hosszabb szolgálati viszonya alatt feladatait átlag feletti eredményességgel látta el, és jelentősen hozzájárult a belügyi szerv eredményes működéséhez”.

És a szervezeti egység halottjává minősíthető, „aki szolgálati feladatait eredményesen hajtotta végre, de a belügyi szervek halottjává minősítés feltételei közül valamelyik hiányzik”.

Dilemmáztak a rendőri vezetők

A július 23-án halálra gázolt Radovic Dusán esetében nem volt kérdés a hősi halottá minősítés, hiszen számos szemtanú látta az esetet, és néhány órával tette után az elkövető beismerő vallomást tett.

Lassan Gamauf János meggyilkolásának körülményei is tisztázódnak. A nyomozás már szerdán megállapította, hogy egész biztosan nem az igazoltatott Ford Fiestából lőttek a főtörzsőrmesterre, továbbá valószínűsíthető, hogy a gyilkosság közelében talált Octavia mellett öngyilkosságot elkövető Sz. Bálint lehetett a tettes. Valamint: „Valószínűsíthető a magánéleti szál.”

>>” alt=”Még több kép >>>” border=”0″>

Még több kép >>>

Mivel Gamauf Jánost nem a szolgálatával összefüggésben gyilkolták meg, információnk szerint nem lesz a magyar rendőrség hősi halottja. Úgy tudjuk, ma délelőtt még azon dilemmáztak az illetékesek, hogy a szolgálat halottjának vagy „csak” a belügyi szervek halottjának nyilvánítsák az elhunyt főtörzsőrmestert.

Az említett BM-rendelet a következőképpen fogalmaz: „Szolgálati kötelmekkel összefüggőnek kell tekinteni azt a halálesetet, amely a hivatásos állomány tagját a hivatásos szolgálattal, illetve beosztásának ellátásával összefüggő kötelezettségeinek, feladatainak szolgálati helyén vagy máshol történt teljesítése közben érte.”

Mivel Gamauf Jánost igazoltatás közben, vagyis „feladatainak szolgálati helyén” érték a halálos lövések, egyértelműnek tűnik, hogy a szolgálat halottjának kell őt minősíteni. A döntés és annak bejelentése ma délutánra várható.

Egyébként lényegi különbség a négy „kategória” között csupán annyi, hogy az első kettő kinyilvánítása belügyminiszteri, utóbbi kettőé pedig országos főkapitányi hatáskör.

A rendelet intézkedik a „minősített halott” hozzátartozóinak ellátásáról is. Ezek a két elhunyt rendőr közül csak Radovic Dusán családját érintik, ugyanis ellátásra házastárs és gyermek tarthat igényt, szülő nem (Gamauf Jánosnak nem volt gyermeke, felesége).

Radovic Dusán és Gamauf János temetését a rendőrség fizette/fizeti, és a „méltó búcsúztatásról” is a szervezet feladata gondoskodni: rendőrsorfal, rendőrzenekar, díszsortűz jár a meghalt bajtársaknak.

A szakszervezet nem érti

A rendőrök egyik legnagyobb érdekvédelmi szervezete nem érti, miért nem tekintik hősi halottnak Gamauf Jánost. Bárdos Judit, a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének főtitkára az fn.hu-nak azt mondta, hogy kollégájuk éppen szolgálatban volt, amikor a halálos lövéseket kapta, és ilyenkor járna az elismerés.

A főtitkár úgy vélte, bármi is volt a gyilkosság oka, ebben az esetben nem szabad, hogy befolyásolja a rendőri vezetők döntését.