Letette esküjét a Fidesz és a KDNP OVB-delegáltja

Lette esküjét Sárhegyi Zoltán László, a Fidesz és Szabó Iván, a KDNP parlamenti frakciójának az Országos Választási Bizottságba (OVB) delegált megbízottja pénteken.

Az Országgyűlésben Jakab István, a Parlament fideszes alelnöke előtt tettek esküt az új OVB-tagok. Múlt pénteken Litresits András, az MSZP és Szabó Miklós, az LMP delegáltja tette le esküjét; a Jobbik még nem nevezte meg a jelöltjét.

Az Országgyűlés július 22-én választotta meg az önkormányzati választás előtt megalakuló OVB tagjait: Bordás Vilmost, Bozsóki Évát, Hunyadfalvi Ákost, Pozsár-Szentmiklósy Zoltánt és Sasvári Róbertet, póttaggá pedig Székely Lászlót. Az előző OVB-nek is tagja volt – az Országgyűlés által választott tagként – Bordás Vilmos, valamint a Fidesz-KDNP delegáltjaként Sasvári Róbert.

A jogszabály szerint az új OVB mandátuma a 2014-es országgyűlési választás előtt megválasztandó OVB alakuló üléséig tart.

Az OVB alakuló ülésén elnökké Bordás Vilmost, elnökhelyettessé Sasvári Róbertet választották.
A testületbe az Országgyűlésben frakcióval rendelkező pártok delegáltjai is küldhetnek képviselőket, a delegált tagokat az OVB elnökénél kell bejelenteni, majd miután a választott tagokhoz hasonlóan esküt tettek, ülhetnek be a testületbe teljes jogú tagként.

A párt által megbízott választási bizottsági tag jogai és kötelezettségei megegyeznek a választott tagokéval. Így a megbízott tag nemcsak figyelemmel kíséri a választási bizottság munkáját, hanem tevékenyen részt is vehet abban, és a testület rendelkezésére álló valamennyi információt megismerheti. A tevékenysége során tudomására jutott személyes adatokat azonban sem az őt megbízó pártnak, sem másnak nem adhatja ki. Állami költségvetéséből nem jár tiszteletdíj a megbízott tagoknak, a párt azonban díjazásban részesítheti az általa megbízottat.

Az OVB megújítása egy június 21-én elfogadott fideszes indítvány nyomán vált szükségessé. A Horváth Zsolt által kezdeményezett, a választási eljárásról szóló törvény módosítását szorgalmazó javaslatot 259 igen, 98 nem mellett fogadta el a parlament, a kormányoldal támogatta, az ellenzék elutasította azt.

A június 29-én kihirdetett új szabály szerint az OVB minden általános választás – az országgyűlési, az önkormányzati és az európai parlamenti voksolás – előtt megújul: az OVB választott tagjait a választások kitűzését követően, legkésőbb a szavazás napja előtti 42. napon kell megválasztani.

A törvény indoklása szerint ez a megoldás a nemzetközi gyakorlatban is ismert, és lehetőséget teremt arra, hogy a különböző választástípusokból fakadó eltérő szempontokat is mérlegelhesse az Országgyűlés az OVB tagjainak megválasztásakor.

Címkék: Belföld