Lecsapott a vihar

Elképzelhető, hogy a zivatarok miatt több régióra kiadják majd a legmagasabb szintű, piros riasztást. A vihar miatt másfél órával csúszik az úszó-Eb pénteki programja, a köztársasági elnök beiktatási ünnepségének is módosították a helyszínét. Villámcsapás miatt vezetékszakadás volt egy vasútvonalon, emiatt késésekre kell számítani.

Az ország két régiójára, ezen belül Budapestre és a Balaton térségére péntek reggel lecsapott a vihar, de a nap folyamán többfelé kialakulhatnak heves zivatarok, amelyeket helyenként akár orkán erejű szél is kísérhet.

Elöntött pincék és aluljárók

Villám csapott egy családi házba a péntek délelőtti viharban a főváros XIV. kerületében. Budapesten elöntött pincékhez, aluljárókhoz és koccanásos balesetekhez riasztották a leginkább a tűzoltókat.

A legtöbb hívás Észak-Budáról és Észak-Pestről érkezik a tűzoltóságokhoz, a legtöbb esetben vízszivattyúzáshoz kérnek segítséget az emberek. A fővárosban több kisebb koccanásos baleset is történt, de személyi sérülésről egyelőre nem kaptak jelzést.

Terjed a viharzóna

Az átvonuló zivatarvonal miatt a közép-dunántúli régióra és Közép-Magyarországra már kiadták a narancssárga riasztást, amelyet a következő órákban bármikor kiterjeszthetnek az ország más térségére is. A Dunántúl keleti felén, az Alföldön, valamint az Északi-középhegység térségében kell heves zivatarokra készülni.

A heves zivatarokat óránkénti 90 kilométeresnél erősebb széllökések és akár három centiméter átmérőjű jég kísérheti. A rövid idő alatt leesett csapadék mennyisége pedig a 40 millimétert is meghaladhatja. A Balatonnál az egyik széljelző automata rendszer péntek reggel 99 km/h erősségű szelet regisztrált.

A vízzel borított Mészáros utca a főváros I. kerületében (fotó: MTI)

Áthelyezték a ceremóniát

A viharos időjárásra tekintettel nem a Szent György téren, hanem a Sándor-palota belső udvarán tartják meg a Schmitt Pál köztársasági elnök hivatalba lépése alkalmából rendezett ünnepséget péntek délelőtt.

Csúszás az úszó-Eb-n

A Budapesten átvonuló vihar miatt nem 10 órakor, hanem 11:30-kor kezdődik az úszó, műugró, műúszó és nyíltvízi Európa-bajnokság pénteki programja a Margitszigeten. Az Országos Meteorológiai Intézettel történt konzultáció utána a szervezők úgy döntöttek, hogy a tervezettnél másfél órával később indul a szinkronúszók csapat selejtezője a kötelezőkkel.

A 18 órára kiírt csapat szabadon választott program ideje alatt is nagy valószínűséggel várható hasonló erejű vihar, de hogy akkor kell-e halasztani, arról csak délután döntenek a rendezők.

Késnek a vonatok

Budapest-Ferencváros és Budapest-Kelenföld között az egyik vágányon leszakadt a felsővezeték. Vecsés és Üllő között az egyik vágány fölött a villám belecsapott a felsővezetékbe és leszakadt. Mindkét vonalon késésekre kell számítani. A menetrendszerű közlekedés a kora délutáni órákra állhat helyre.

Címkék: Belföld