Dupla vízszámla lesz Érden

Szeptembertől Érden és környékén megváltozik a víz- és csatornadíj-számlázás ütemezése és fizetési módja, a leolvasás és a fizetés között a korábbi 2-3 hónap helyett csupán egy hónap telik majd el.

Az átállás miatt az átmeneti időszakban az érintett 40 ezer családnak egyszerre két számlát kell majd kiegyenlítenie, ami némi kellemetlenséget okozhat.

Sárosi Péter, az Érd és Térsége Víziközmű (ÉTV) Kft. gazdasági igazgatója elmondta, hogy az ÉTV illetékességi területén bevezetés előtt álló új rendszerre a víz- és csatornadíj fizetésének átláthatóbbá tétele miatt van szükség. A vízóra leolvasása és a számlázás között eddig eltelt 2-3 hónapot 30 napra rövidítik le, így a családok jobban nyomon tudják követni fogyasztásukat, és ha szükséges, a spórolást is hamarabb megkezdhetik.

A leolvasás ezután is kéthavonta történik, ám szeptembertől már nem lehet készpénzben fizetni a díjbeszedő-leolvasóknak (csak csekken, egyéni átutalással vagy csoportos beszedési megbízással).

Az új rendszerre való átállás, illetve az elszámolási torlódás miatt – szeptemberben vagy októberben – minden háztartásnak két számlát kell majd kiegyenlítenie egyszerre, ami nem jelent többletfizetést, csak a fizetés átcsoportosítását – magyarázta Sárosi Péter.

Az igazgató úgy fogalmazott: noha társaságuk minden érintettet előre értesített a változásról, a két számla egy időben való kifizetése kellemetlenül érintheti a családokat. Példaként említette, hogy egy négyfős családnak – átlagos vízfogyasztással és csatornadíjjal számolva – egy hónap alatt akár „plusz” 12 ezer forintot is ki kell majd fizetnie.

Az ÉTV Kft. az átállás miatti terhek csökkentése érdekében az első „csekkes” számla befizetési határidejét az általános 15 nap helyett 30 napra tolja ki. Az átállás Érden és környékén mintegy 40 ezer fogyasztót érint.

Címkék: Belföld