Az LMP megköszönte Sólyom Lászlónak

Az ellenzéki párt szerint jobban járunk, ha ő marad az államfő, mert ő ellensúlya volt a kormányoknak.

Sólyom László a harmadik Magyar Köztársaság talán legnehezebb öt évében volt köztársasági elnök – emlékeztet a Lehet Más a Politika. Rendíthetetlenül kiállt az alkotmányosság, az emberi jogok, a jövő nemzedékek érdekei mellett, olyan időkben, amikor erre a legnagyobb szükség volt.

Alkotmányos kötelességének megfelelően ellensúlya volt a mindenkori kormányoknak, és mint a közelmúltban meghozott döntéseiből egyértelműen kiderült, ebben nem befolyásolta az adott kormány politikai színezete. Kiállt a szólásszabadság védelmében, de azt is egyértelművé tette, hogy az állampolgári jogegyenlőséget megkérdőjelező szélsőséges pártokat ki kell vetnie magából a magyar politikának – írja közleményében az LMP-frakció.

A párt elismeri, hogy Sólyom Lászlónak lehettek vitatható döntései, de úgy véli, morális példamutatása igazodásul szolgált mindenkinek. Bár elnöki tevékenysége értékeléséhez még hiányzik a történelmi távlat, az már most látható, mennyivel rosszabb lett volna Magyarországnak, ha ezekben az években nem ő a köztársasági elnökünk. Az elmúlt hetek történései pedig azt mutatják, hogy mennyivel jobb lett volna, ha folytathatja munkáját – zárul a méltatás.

Címkék: