Doszpot: brahiból is lőhettek Alsóörsön

Egyelőre nincs rá magyarázat miért öltek meg egy intézkedő rendőrt és egy főiskolást hajnalban a Balaton-parti Alsóörsön. Doszpot Péter a fn.hu-nak azt mondta, elképzelhető, hogy a támadók drog vagy alkohol hatása alatt, minden ok nélkül húzták meg a ravaszt. Az egykori életvédelmis szerint hosszú és nehéz nyomozás elé néz a rendőrség.

Legfrissebb 15:08

Egy holttestet találtak abban az autóban, amelyből feltehetően leadták szerdára virradóra a két ember életét, köztük egy rendőrét kioltó halálos lövéseket. A Tények című hírműsorának honlapján megjelentek szerint azt a fekete autót találták meg, amelyet a rendőrség az alsóörsi gyilkosság kapcsán keresett. A mentők közlése szerint “halál beálltának megállapításához” hívták őket.

Szabályos hajtóvadászatot indítottak a rendőrök, hogy megtalálják azokat, akik hajnalban Alsóörsön, a 71-es úton tüzet nyitottak egy rendőrre. A 29 éves Gamauf János főtörzsőrmester egy rendőr-szakközépiskolás tanulóval együtt állított meg egy régi Ford Fiestát, amelyben öten utaztak.

HELYSZÍNELŐ ÉS FŐISKOLÁS

Az igazoltatás közben lelőtt Gamauf János főtörzsőrmester a balatonalmádi rendőrkapitányságon teljesített szolgálatot baleseti helyszínelőként, a nyári turisztikai szezon miatt látott el járőrszolgálatot Alsóörsön.

Az autóban ülő áldozat egy 21 éves zala megyei főiskolás volt.

Az igazoltatás közben azonban lövéseket adtak le eddig ismeretlen helyről a rendőrre, akit több lövés is eltalált.

A főtörzsőrmester azonnal meghalt, esélye sem volt arra, hogy a fegyverét használja. A gépkocsi hátsó ülésén utazók közül az autó bal oldali ajtajánál ülő 19 éves fiatalembert érte halálos lövés, míg a középső ülésen ülő férfi az ablaküveg szilánkjaitól sérült meg.

Az ORFK szóvivője Bényi Mónika közlése szerint a lövések pillanatában a rendőr tiszthelyettes mellett állt a szakközépiskolás, de ő nem sérült meg. Egyelőre nem tudni, honnan adhatták le a lövéseket – egy másik autóból, az utcáról vagy egy lakásból -, ami biztos, hogy nem az ellenőrzött autóból.

Az igazoltatás közben lelőtt Gamauf János főtörzsőrmester a balatonalmádi rendőrkapitányságon teljesített szolgálatot baleseti helyszínelőként, a nyári turisztikai szezon miatt látott el járőrszolgálatot Alsóörsön.

Alsóörsön azzal a módszerrel dolgoznak a nyomozók, amivel egyebek mellett a közelmúlt romagyilkosságait is felderítették – mondta el az fn.hu-nak Doszpot Péter.

Az egykor a BRFK életvédelmi alosztályát vezető rendőr alezredes szerint a helyszín átfésülése, valamint a szemtanúk felkutatása és kikérdezése után a Ford Fiestában ült fiatalok és a lelőtt rendőr múltjának, kapcsolataiknak feltérképezése következik. A nyomozók elsősorban azt vizsgálják majd, voltak-e ellenségeik a tragédia érintettjeinek.

Ha a nyomozás korai szakasza nem vezet eredményre – véli Doszpot Péter -, akkor „mennek be az alvilágba” a rendőrök. A folyamatos zaklatás gátolja az alvilág normál működését, így téve érdekeltté a bűnszervezeteket, hogy segítsék megtalálni, „feldobni” a gyilkost.

Doszpot szerint könnyen elképzelhető, hogy az elkövető – akár részegen, akár kábítószer hatása alatt – brahiból tüzelt. „Ez esetben, mivel a gyilkos és az áldozatai között nem volt kapcsolat, különösen elhúzódhat a felderítés” – véli a volt zsaru.

Doszpot fővárosi életvédelmis praxisában is előfordult hasonló eset. Tíz évvel ezelőtt, 2000 júliusában egy 25 éves férfi lövöldözött az Oktogonnál: három embert egy gyorsétteremben egyet az utcán sebesített meg. Az őt elfogó rendőröknek azt mondta: ahhoz, hogy tettét megindokolja, hosszas filozófiai fejtegetésekre volna szüksége.