Békésben tartják a választások harmadik fordulóját

Szeptemberben tartják a második Orbán-kormány alatti első időközi választást. Üzennek-e a választók, vagy kitart a Fidesz lendülete? A Jobbik és az LMP jelöltje is csak a győzelemmel lenne elégedett, az MSZP embere az ezüstnek is örülne.

A tavaszi voksolásnál rázósabb időközi megmérettetésre készülnek a Békés megyei 5-ös választókörzetben, ahol Domokos László ÁSZ-elnöki kinevezése miatt kell újra szavazni.
Pedig áprilisban még minden sima volt, a fideszes Domokos az első fordulóban nyert, meglepetést csak az okozott, hogy Szarvas és Gyomaendrőd lakóinak még a Jobbik jelöltje is szimpatikusabb volt a szocialista indulónál.

Most azonban arról hallani, hogy a helyi fideszes aktivisták és Domokos László korábbi támogatói némileg nehezményezik, hogy számukra újra kampány van, az új jelöltnek, Dankó Bélának pedig segítségre van szüksége.

Megtalálják a feladatok

Dankó a FigyelőNetnek nyilatkozva úgy fogalmazott, „váratlanul érte őket”, hogy Domokos otthagyja a megyét. „Hosszú távra terveztünk vele, de büszkék is vagyunk, hogy egy ilyen fontos posztot bíztak egy politikusra” – mondta, majd sietve javította magát, hogy persze Domokos László gazdasági szakemberként kerülhetett az Állami Számvevőszék elnöki székébe.

A Fidesz jelöltje egyébként Kondoros polgármestere, a Csányi-féle MLSZ elnökségében az amatőröket képviseli, és a megyei közgyűlés tagja is, igaz, utóbbiról lemondana megválasztása esetén. „Nem a pozíciókat halmozom, hanem a feladatok találnak meg” – tisztázza a helyzetet Dankó, akitől a pártvezetés egyértelműen győzelmet vár.

Kétmenetes harc

Az április ezüstérmes, a Jobbik listáján végül a Parlamentbe jutó Samu Tamás Gergő viszont abban bízik, lesz második forduló, és akkor legyőzheti a kormánypárti aspiránst. „Domokossal szemben Dankó Bélát nem annyian ismerik a körzetben, én viszont hatéves korom óta Szarvason élek” – mondja a most 24 éves jobbikos, aki a parlamenti munka mellett épp politológia szakon fejezi be az egyetemet.

Politológus hallgatóként úgy számol, kevesen mennek majd el a szeptember 19-i első fordulóra, a második pedig pont az önkormányzati választás napjára esik, amelyen várhatóan sokan vesznek részt, ami az ő malmára hajthatja a vizet. Győzelme esetén egyébként a Jobbik-listán mögötte szereplő kerülhetne a parlamentbe.

Biztos résztvevő

Ha a Jobbik jelöltje nem is, a szocialisták által favorizált Földesi Zoltán biztos lehet benne, hogy számára lesz második forduló októberben, ő ugyanis a parlamenti képviselőjelöltség mellett Szarvas MSZP-s polgármesterjelöltje is.

A politikus, aki már három alkalommal jutott be korábban a parlamentbe listás képviselőként, realista, szerinte „nem nekik áll a zászló”, de az időközi választáson legalább üzenni lehetne az Orbán-kormánynak. Az áprilisban 17 százalékot szerző jelölt már azzal is elégedett lenne, ha a Jobbik indulóját megelőzné.

Besegít az LMP

Megkerestük a negyedik önálló parlamenti pártot, az LMP-t is, ahol érdeklődésünkre azt mondták, hogy Fonád Zoltán indul. Kiderült, Fonád tavasszal már megpróbálkozott az indulással, ám 70 ajánlószelvénye hiányzott a jelöltséghez.

Most optimistább, mert az LMP egyre ismertebb párt lett tavasz óta, neki pedig nem egy-két segítővel kell kampányolni. „Még Budapestről is jönnek aktivisták, ahogy az sem véletlen, hogy a hétvégén Szarvason tartja kongresszusát az LMP” – mondta lapunknak a földrajz-testnevelés szakos jelölt, aki célként azt jelölte meg, hogy ősszel szeretnék „egy fővel növelni az LMP parlamenti frakcióját”.

felsőbb utasítás

A Békés megyei 5-ös választókörzetet már 1998 óta Domokos László szállította a Fidesznek. Idén áprilisban az első fordulóban szerzett 56 százalékával aratott. Forrásaink szerint a megyeszerte népszerű politikus sokáig arról beszélt, hogy nem vállal tisztséget a képviselőségen túl, ám „volt az a poszt, amire nem mondhatott nemet”. Domokos ÁSZ-elnöki kinevezését egyébként maga Orbán Viktor szorgalmazta.

Címkék: Belföld