Támogatásoknál sokat ért a Mesterházy név

Az MSZP-elnök feleségéhez köthető alapítvány is jócskán kapott támogatást.

Évente több tízmillió forintnyi közpénzt kapott a szocialista kormányok jóvoltából az Európai Összehasonlító Kisebbségkutatások Közalapítványa – írja a Magyar Hírlap. A lap szerint ennek az a magyarázata, hogy a kuratórium vezetője SZDSZ-szakértő volt, soraiban pedig Mesterházy Attila MSZP-elnök felesége is helyet foglal.

Tavaly 76,66 millió forintból, idén pedig 69 millióból gazdálkodhatott a közalapítvány, amely egyike azoknak a közpénzből tevékenykedő szervezeteknek, amelyek működését az új kormány vizsgálja. Korábban a Magyar Hírlap már cikkezett a közalapítvány busás állami támogatásáról.

Januárban a kancellária akkori kisebbség- és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkára azzal bízta meg a közalapítványt, hogy koordinálja és végezze el „a magyar államhatáron túli magyar kisebbségeket megcélzó támogatási rendszerének hatékonyabbá tételét elősegítő kutatást”.

A levélben Gémesi arra kérte az Európai Összehasonlító Kisebbségkutatások Közalapítvány kuratóriumának elnökét, Törzsök Erikát, hogy a szerződés megkötése ügyében vegye fel a kapcsolatot a nemzetpolitikai ügyek főosztályával, amelyet a Magyar Hírlap szerint éppen ő irányított.

Címkék: