Tűzoltás a soros magyar EU-elnökség előtt

Az idő szűkössége miatt használt honlapot örököl Magyarország.

Szinte csak a tűzoltásra van ideje a Külügyminisztériumnak az EU 2011. január elsején kezdődő magyar soros elnöksége előtt. El kell végezni az elengedhetetlen közbeszerzéseket, betömni a hiányzó költségvetési lyukakat – írja a Magyar Nemzet.

Győri Enikő, uniós ügyekben illetékes kijelölt államtitkár a lapnak azt mondta, óriási a lemaradás például az elnökségi honlap tekintetében: az a Magyarország után következő lengyeleknél már működik, nekünk arra még érvényesen lefuttatott közbeszerzésünk sem volt. Az államtitkár szerint az idő szűkössége miatt így a mostani belga elnökség idején használt felületet örököljük, és csak tíz százalékban tudunk rajta módosítani, az is főleg a magyarítás miatt elengedhetetlen.

Hasonló fejetlenség mutatkozik az informatikai eszközök beszerzésében is. “Kérdés, hol vannak ezek az eszközök. Vannak olyanok, akik nem végeznek az EU-elnökséghez kapcsolódó feladatot, mégis ilyen közbeszerzésekből származó eszközök birtokában vannak”. A tervezett ingatlaneladásokból fedezni tervezett 2,1 milliárdos költségvetési hiány kapcsán Győri Enikő közölte: egy esetet kivéve nem történtek meg az ezzel kapcsolatos előkészületek.