150 millióért ünnepeljük az államalapítást

A kormány szerdai ülésén elfogadta az idei augusztus 20-i ünnep programját. A kormányzati kommunikációs államtitkár aláírta a szerződést a tűzijátékot rendező szombathelyi Kopula ’96 Kft.-vel és az állami, a rendezvény biztosításáról szóló feladatok kivitelezését végző konzorciummal is. Az összesen 150 millió forint értékű rendezvényből az államot 120-130 millió forint terheli.

Kovács Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kormányzati kommunikációért felelős államtitkára csütörtöki, budapesti tájékoztatóján kiemelte, hogy az augusztus 20-i ünnep némileg visszafogottabb lesz a korábbiaknál, a jótékonyság és a méltó ünneplés jegyében zajlik majd, az elsődleges szempont pedig a biztonság.

Aláhúzta, hogy a Farkas Mihály vállalkozó által vezetett Kopula Kft. teremti meg a tűzijáték technikai feltételeit és kivitelezi azt. A pirotechnikai show értéke nettó 50 millió forint, a minisztérium e költségek áfáját vállalta át.

Az EDEX Hungary Kft.-ből, a Valton-Sec Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-ből, illetve GEM Rendezvénytechnikai és Szolgálgató Kft.-ből szerveződött konzorcium pedig – bruttó 70 millió forintért – zárt, meghívásos közbeszerzési pályázaton nyerte el az ünnep „szervezeti elemeinek” biztosítását.

Kovács kiemelte, hogy azért került sor zárt, meghívásos pályázat kiírására, mert az előző kabinet előkészítetlenül hagyta utódára a rendezvényt. A konzorcium tagjairól azt mondta: komoly tapasztalatokkal bíró, kipróbált cégekről, a szakma legjaváról van szó.

Emlékeztetett, idén nem lesz a Duna fölött repülőverseny, mert a közlekedési hatóság arra nem adott engedélyt.

Az összköltség 150 millió forint lesz, amely az előző évek költségeinek felét jelenti hozzávetőleg – fejtette ki Kovács Zoltán.

Címkék: Belföld