Bemutatják az Új Széchenyi Tervet

Az Új Széchenyi Terv vitairatot ismerteti, és bocsátja társadalmi vitára Orbán Viktor miniszterelnök, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter szerdán Budapesten, a Marriott szállodában.

Az első Széchenyi Tervet 2000-ben dolgozta ki és fogadta el az első Orbán-kormány. A terv 2001. január 15-én indult azzal, hogy az akkori Gazdasági Minisztérium 55 pályázatot hirdetett meg 100 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében.

„A Széchenyi-terv programjainak megvalósítására két év alatt példátlanul nagy összeg, 626 milliárd forint központi beruházási forrás áll a gazdasági szereplők, az önkormányzatok és kistérségek rendelkezésére. Talán nem köztudomású, hogy a Széchenyi-terv álma Orbán Viktor miniszterelnöktől származik, és mint új gazdasági minisztert, egy éve engem bízott meg azzal a feladattal, hogy ezt az álmot, víziót egy középtávú nemzeti fejlesztési tervbe foglaljuk” – mondta Matolcsy György, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere egy interjúban 2001-ben.

A 2001 és 2006. közötti évekre kitekintő, középtávú fejlesztési program hat fő – a vállalkozáserősítés, a turizmus fejlesztés, a lakásprogram, a regionális gazdaságfejlesztés, az energiatakarékosság és az aktív foglalkoztatás – programterületet ölelte fel.

A terv gyakorlatilag csak az első Orbán-kormány alatt működött, a következő Medgyessy-kormány alatt fokozatosan megszűnt, bár a kezdetekben még annak folytatását ígérték.

Végül az egyetlen elem, amely a tervből tartósan fennmaradt a Széchenyi Hitelkártya volt, amelyből a 2002-es indulás óta több mint 125 ezret adtak ki, és így több mint 726 milliárd forint kedvezményes kamatozású forgóhitelhez jutottak a vállalkozók.

Az első Széchenyi Terv a 2001-2002. időszakra a költségvetésben meghatározott állami társfinanszírozással 2001-ben 295,9 milliárd forinttal, 2002-ben 330,8 milliárd forinttal rendelkezett.

Az Ecostat 2002-ben az első Széchenyi Terv várt gazdasági hatásairól készített kiadványa szerint – amely többnyire a 2001. évet vizsgálta, mivel a 2002. májusában bekövetkezett kormányváltással a gazdaságpolitikai prioritások és a megvalósítás eszközrendszere módosult – 2001 végéig mintegy 14 ezer pályázatot minősítettek, és ebből 11 ezer, a pályázatok közel 80 százaléka kapott támogatást.

Címkék: Belföld