Holnaptól megszűnik az UV-B-riasztás

Vasárnaptól átmenetileg visszavonja az Országos Meteorológiai Szolgálat az UV-B riasztást. Az UV-B-index ugyanis várhatóan a 7,5-ös riasztási érték alá csökken.

Hogy mit is jelent ez? Azt, hogy bár záporok lehetnek országszerte, lelkiismeret furdalás nélkül napoztathatjuk a hátunkat, nem leszünk tőle öregen ráncosabbak és csúnyábbak.
Még ma is a legmagasabb fokozatú, azaz piros figyelmeztetés van érvényben az egész országban. Ez azt jelenti, hogy a legmagasabb UV-B index elérheti a 7,5-ös határértéket, mindez az ország területének legalább 50 százalékát érinti, és ez az állapot több órán keresztül fennáll. A 7,5 pedig magas érték. Magyarországon 10 fokú skálán mérik a sugárzást és az OMSZ 5 kategóriát használ a sugárzás jelzésére, amely szerint a 7 körüli érték már nagyon erős, 8 fölött pedig extrém mértékű a sugárzás. És ez az UV-B sugárzás, amit egy-egy napozással magunkba szívunk, hozzáadódik az előző napiakhoz, sőt a gyerekkoriakhoz is – amikor egy szál kisnadrágban önfeledten homokoztunk a Balaton partján–, és a bőrünk így lesz érzékenyebb, ráncosabb, napallergiás, vagy ne adj’ isten rákos.
Ez az, ami miatt viszont holnaptól kevésbé kell izgulnunk. Ma estétől megérkezik fölénk egy hidegfront, zivatarokkal és esőkkel. És ezeket a zivatarokat bizony – hogy ha már nem a sugárzás miatt kell holnap aggódnunk, azért ne legyünk mégsem olyan nyugodtak–, jég és viharos szél is kísérheti majd. A hidegfront északnyugat felől érkezik, 20-40 milliméter körüli csapadékot és 60-85 kilométer/órás széllökéseket hoz magával. A Dunántúlon 24 és 29 ◦C között lesz a legmagasabb hőmérséklet, míg a Tiszántúlon délelőtt meleg és fülledt marad az idő, 29-33 ◦C-ig melegedik a levegő, amíg oda nem ér a hidegfront. Ez a front aztán enyhül, de a hét közepéig itt marad fölöttünk.

Szerda környékén azonban újra visszatér nyári erejével a napsütés és a meleg, és nekünk csak az lesz a dolgunk, hogy ezután is tudatosan élvezzük azt. Fogyasszunk sok folyadékot és óvjuk a bőrünket a káros UV-sugárzástól!

Címkék: Belföld