15 órán át égtek olajvezetékek

Sikerült eloltani azt a tüzet, amely 15 órán át égett két olajvezeték berobbanása után az északkelet-kínai tengerparti kikötővároshoz, Talienhez tartozó területen.

Még pénteken este hat órakor észleltek robbanásokat a térségben,a lakott területektől távol. Ekkor derült ki, hogy egy 0,9 méter átmérőjű vezeték lobbant lángra és meggyújtott egy kisebbet is, amely a Hszinkang kikötő közelében ugyancsak felrobbant. Mindkettő szárazföldi olajtartályok és olajtankerek közötti feltöltő csövekként működtek.

Beszámolók szerint a tűzoltók körülbelül éjfélre végeztek a nagyobbik eloltásával, de a kisebbiknél legalább öt robbanás nehezítette a munkájukat. Ráadásul az olajutánpótlás leállítása a műszaki berendezések sérülése miatt csak kézzel volt lehetséges.

Ezután a kínai légierő két Y8-as repülőgépet küldött a helyszínre 18 tonna tűzoltó anyaggal, illetve az éjszaka folyamán 2000 ember dolgozott a mentésen 340 tűzoltóautóval, amit 14 városból küldtek a területre.

A baleset okáról eddig nem közöltek részleteket, csak annyit tudni, hogy a tűz egy 300 ezer tonnás tartályhajó feltöltése után keletkezett.

A környékről az oltás után szmogot jelentettek. A hivatalos tájékoztatás szerint a felszabadult gázok nem mérgezőek. A környezetet ért károkról még nem készült pontos felmérés. A vezetékek a China National Petroleum Corp. tulajdonában vannak.