Orbán motivációitól a Hoffmann-tervig

Mi befolyásolja Orbán Viktort? Milyen főnök a miniszterelnök? Mi várható Schmitt Páltól az államfői poszton? A kormányzás alapvető kérdésein túl a legfrissebb, szemléletformáló törvényeket is kiveséztük. Válogatás az fn.hu e heti legjobb írásaiból.

Róna Péter: Orbán csak a botból ért

A minap megkereste őt az LMP egyik vezetője: indulna-e független főpolgármester-jelöltként az őszi választáson. Nemet mondott, pedig – a szocialisták borítékolható támogatását is bírva – eséllyel vehette volna fel a harcot Tarlós István ellen.
Kövér László nem veszett össze Orbán Viktorral, az új vezetők kinevezésekor az alkalmasság az első számú szempont – nyilatkozta az fn.hu-nak Szijjártó Péter. A miniszterelnök szóvivője elmondta: munkája, amelyben elemében van, hasonlít a sporthoz, kevesen fogadtak arra, hogy négy évig kibírja Orbán Viktor mellett.

Jövőre újra megbuktatható az elégtelen teljesítményt nyújtó kisdiák, és a bizonyítványokba újra visszakerülnek az érdemjegyek. Hoffmann Rózsa eredeti elképzeléseivel ellentétben azonban az iskolák továbbra is választhatják a szöveges értékelés lehetőségét is. Amíg lehetett, százból egy gyerek bukott meg.

Elzárásra számíthatnak a fiatalkorú szabálysértők a közbiztonság javítása érdekében benyújtott törvénymódosítások alapján. A szakértők szerint attól, hogy az elkövetőtől ideiglenesen megszabadulunk, még nem lesz jobb a közbiztonság.

A szakminisztériumnak és az oktatáspolitikusoknak látszólag közük sincs az előterjesztéshez, a pedagógus-szakszervezetek tiltakoznak, Pokorni Zoltán pedig jobban átgondolná a mindennapos testnevelés bevezetését. Az intézményvezető szerint megint nem életszerű javaslat születhet. A cél üdvözlendő, de felmerül a kérdés: hol, ki és mikor fogja levezényelni a tornaórákat.

Három intézmény összevonásával egy elitegyetem létrehozásában gondolkodik a honvédelmi miniszter, akinek a párizsi École Militaire katonai főiskola a minta. A komplexebb képzés nyomán a jövőben a hadseregből kiöregedett katonák akár a közigazgatásban is elhelyezkedhetnek. Hende Csabával a tárcát érintő korrupciós ügyekről és az afrikai szerepvállalásunkról is beszélgettünk.

Azt hihetnénk, hogy az inkasszó hatékony eszköz az adótartozások behajtására, pedig nem így van. Legalábbis ez derül ki az adóhivatal adataiból. Mégis alkalmazzák, jelentősen megnehezítve ezzel az egyébként is likviditási problémákkal küzdő vállalkozások életét. Főleg azokét, amelyek nem tudnak a törvény adta kiskapuról.

A legvédtelenebb devizahitelesekre terheli majd a bankszektor az új különadó nagy részét, de minden banki ügyfél fizetni fog – olvasható ki a Költségvetési Tanács legfrissebb elemzéséből. A bankok megadóztatása érdemben visszaveti a magánfogyasztást és a gazdasági növekedést.

Már elkészültek az első fotómontázsok, felmelegítették Švejk történetét, képkeretező és portrészolgáltató profillal bővült a TASZ, valaki pedig már a pólókészítést fontolgatja – a Nemzeti Együttműködésről szóló politikai nyilatkozat kihelyezéséről szóló rendelet igencsak megosztja a netezőket.

Címkék: Belföld