Csak a nemzeti baloldalnak lehet jövője

Szili Katalin, a Szövetség a Jövőért Mozgalom elnöke, szocialista országgyűlési képviselő szerint a szocialistáknak fel kellene ismerniük, hogy az alternatívaképzésben csak a nemzeti baloldali irányzatnak lehet jövője. A Magyar Hírlap szombati számában közölt interjúban a volt házelnök szerint fontos kérdés, hogy lehet-e hazugságokra alapozva újjáépíteni a szocialista pártot.

„Az egyik fontos kérdés számomra, hogy lehet-e hazugságokra alapozva újjáépíteni a pártot” – válaszolt Szili Katalin arra a kérdésre, hogy lát-e komoly esélyt arra, hogy a baloldalt az MSZP-n keresztül meg lehet újítani. A politikus úgy vélte, a szocialista pártnak az elmúlt években komolyabban meg kellett volna vizsgálnia az őszödi beszéd hatásait.

A másik fontos kérdés – folytatta – pedig annak meghatározása, hogy az MSZP valójában milyen párt. „Egy valóban sokak által balliberálisként emlegetett formáció vagy egy olyan szociáldemokrata erő, amelyben a nemzethez való viszonyunk kérdései pozitív értelemben felvetődnek”.

„Nem kevés aggodalomra ad okot viszont az a tény, hogy a nemzeti baloldal az elmúlt húsz évben valójában sohasem lehetett meghatározó” – fogalmazott Szili Katalin, aki úgy véli, ha a szocialista párt nem tudja levetkőzni a balliberális attitűdöt, akkor tovább csökkenhet a bázisa.

Mint mondta, azért nem kívánt részt venni az MSZP tisztújításában, mert nem látta világosan, milyen irányba tart a párt.

Az Országgyűlés volt elnöke az interjúban a mozgalomról többek között azt mondta, jelenleg az erőiket mérik fel, de sok száz regisztrált tagjuk van.

Címkék: Belföld