A győri megyés püspök nem bocsátott meg

Sikkasztás gyanúja miatt több alkalmazottját elbocsátotta a Győri Egyházmegye.

Pápai Lajos megyés püspök büntetőfeljelentést tett a megyei rendőr-főkapitányságon, miután pénzügyi visszaélésre és számviteli hiányosságra derült fény egy független könyvvizsgálatnál. Az egyházmegye tavaly kért fel egy céget az utóbbi évek gazdálkodási-pénzügyi ellenőrzésére.

Ezt követően olyan információk jutottak a püspök birtokába, amelyek miatt tavaly az egyházmegyei számvevőség két alkalmazottját rendkívüli felmondással elküldték, idén áprilisban pedig közös megegyezéssel bocsátottak el további két munkavállalót.

Az egyházmegye hivatala hangsúlyozta: a nyomozati eljárás elősegítése, “annak bármilyen értelmű befolyásolásának megelőzése”, továbbá a személyiségi jogok és az ártatlanság vélelme jogelveinek tiszteletben tartása miatt az eljárás jogerős befejezéséig a feljelentés kapcsán további részinformációkat nem kívánnak közölni.

A Kisalföld című lap az ügy kapcsán a napokban azt írta, hogy több száz millió forintos pénzügyi visszaélés és számviteli hiányosságok gyanújáról van szó, s két gyanúsított – a győri egyházmegye számvevőszékének volt elnöke és egykori helyettese – már előzetes letartóztatásba került.

Címkék: