Szász Károly lesz a PSZÁF elnöke

A kormányfő - a sajtóhíreknek megfelelően - a korábbi elnököt jelölte.
Kapcsolódó cikkek

Szász Károlyt javasolja a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének élére Orbán Viktor miniszterelnök – jelentette be a miniszterelnök szóvivője. Szász Károllyal, aki 2000 és 2004 között már vezette a felügyeletet, a kormányfő már egyeztetett a PSZÁF jövőjéről.

Szijjártó Péter felidézte: a PSZÁF-ról szóló törvény úgy rendelkezik, hogy a felügyelet elnökét a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki hat évre. Orbán Viktor személyi javaslatát már elküldte Sólyom László köztársasági elnöknek.

“A magunk részéről természetesen semmi akadálya nincsen annak, hogy a lehető leghamarabb hivatalba lépjen a PSZÁF új vezetője” – tette hozzá a szóvivő, majd megerősítette korábbi álláspontjukat, hogy erős felügyelet kell, amely megvédi az embereket a “spekulációtól”.

Farkas Ádám, a PSZÁF elnöke kedden reggel jelentette be lemondását posztjáról június 30-i hatállyal. Szakmai körökben régóta nyílt titok volt, hogy a lemondott Farkas Ádám helyét Szász Károly, korábbi PSZÁF-elnök foglalhatja el. A Fidesszel folyamatosan ápolt jó kapcsolatát jelzi, hogy az utóbbi években rendre feltűnt fideszes rendezvényeken – írta akkor a Heti Válasz.

A PSZÁF elmúlt években mutatott teljesítményéről a Fidesz-vezetőkhöz hasonlóan vélekedik Szász is. Szerinte azért gyenge a PSZÁF, mert az elmúlt években a politika és a piac gondoksága alá került, s elveszítette függetlenségét mindkét érdekcsoporttal szemben.

Mint korábban a Heti Válasznak mondta, már az IMF is rádöbbent arra, hogy a magyar pénzügyi felügyelet nem úgy működik, mint ahogy egy jogállamban elvárható lenne.