Baloldali párt lenne az MSZP

Az MSZP ne a baloldal szervező központja, a klasszikus liberalizmus örökségét és a modern demokrácia értékeit is programjába emelő párt legyen, hanem inkább egy markánsan baloldali párt - áll a Népszabadság birtokába beszámolóban, amelyet az MSZP elnöksége a jövő hét végi tisztújító kongresszus elé terjeszt.

A jelentés javaslata szerint az MSZP ne a baloldal szervező központja, a klasszikus liberalizmus örökségét és a modern demokrácia értékeit is programjába emelő párt legyen, hanem inkább egy markánsan baloldali párt. A beszámoló igen önkritikusan szól a korrupciós ügyekről, a vezetés gyengeségéről. Azt írják: a párttagság többsége az elnökségtől várta a korrupciós gyanúk eloszlatását, a párt megtisztítását, az elnökség azonban erre részint alapszabályi eszközök, részint kellő hatalom és erő híján, nem volt képes.

Az elnökség szerint a pártot sikerült egyben tartani, és ezzel esélyt szereztek arra, hogy az MSZP váltópárt maradhasson. Ez azonban most még csak lehetőség, amellyel tudni kell élni.

Kitérnek Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki, majd pártelnöki lemondására, mely szerintük felkészületlenül érte a pártot, a miniszterelnök-keresés folytán pedig olyan légkör alakult ki, melyben kétségessé vált a kormányzás folytatása, a közvélemény szemében megkérdőjeleződött az MSZP kormányzóképessége.

A Bajnai-kabinet működésével kapcsolatban hozzáteszik: a kormányfő hangsúlyozottan egy évre szóló vállalása akadályozta, hogy a válságkezelés az MSZP tartós kormányzóképességének bizonyítékává váljon, és maradandó értékeket reprezentáljon, de a Fidesz sorozatos hibái következtében a későbbiekben komoly hivatkozási alapot jelenthet.

Címkék: Belföld