Személyiségi jogokról vitatkoznak

Kormánypárti képviselők kezdeményezték, hogy a magyar történelem szempontjából kiemelkedően fontos dokumentumfilmeket és történelmi dokumentumokat ne minden esetben lehessen a személyiségi jogokra hivatkozva letiltani.

“Annak a nemzetnek, amelyik nem ismeri a múltját, nem lesz jelene és jövője sem” – jelentette ki a fideszes Menczner Erzsébet azon a vitán, amely a dokumentumfilmek nyilvánossága, az alkotói szabadság és az igazság megismeréséhez való jogok egyes kérdéseinek felülvizsgálatáról szólt.

Az L. Simon László, Menczer Erzsébet és a KDNP-s Karvalics Ottó által benyújtott előterjesztést is megvitatták, amelyben az Országgyűlést felkéri a kormányt arra, hogy vizsgálja meg a személyiségi jogok hatályos szabályozását.

Ha bizonyos, kiemelkedően, történelmi szempontból fontos dokumentumokat nem lehet a továnniakban visszavonni, akkor nem ismétlődhet meg az, ami a Bűn és büntetlenség című dokumentumfilm körül zajlott. A film Biszku Béla egykori belügyminiszter tiltakozása miatt nyilvánosan csak a kulturális és sajtóbizottság e kérdéssel foglalkozó ülése után mutathatták be.

Címkék: Belföld