Nagyot kaszál a hivatal, ha nem kaszál

A civilek szerint a parlagfű elleni harcot kormányprogram részévé kell tenni.

Máig a földterületeket használóknak, tulajdonosoknak el kell végezniük a parlagfű első kaszálását – tudatta korábban a Magyar Agrárkamara. Júliustól már ellenőrzik a földhivatalok és a jegyzők a kül- és belterületek parlagfűvel való fertőzöttségét.

A határidőt azért határozták így meg, mert utána a parlagfű elkezd virágozni, pollenje pedig az egyik leginkább allergizáló, már a virágzás előtt lépni kell ellene. Ezt jogszabály írja elő.

Az ellenőrzésről nem kell a hely használóját, tulajdonosát előre értesíteni. A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal elrendelhet közérdekű kényszerkaszálást. Erről sem kell értesíteni az adott terület gazdáját, akinek – a gyomosodás mértékétől és a terület nagyságától függően – 15 ezer és 5 millió forint közötti bírság mellett a kényszerkaszálás költségeit is ki kell fizetnie.

A Népszabadság szerint a belvizekkel és elöntésekkel küzdő gazdák haladékot kapnak a munkálatok elvégzésére. A lapnak Czerván György államtitkár elmondta: akik igazolni tudják, hogy a természeti csapás nem kímélte földjeiket, várhatóan elhalaszthatják a parlagfű irtását.

Tegnap a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület nyílt levélben kérte, hogy a kormány a parlagfű drasztikus visszaszorításának ügyét tegye programja részévé. A szervezet szerint az elmúlt években “csak átgondolatlan hatósági ügyként, szólamokkal küzdöttek a parlagfű ellen, miközben a lakosság negyede beteg lett”.

Címkék: