Második esélyt adnak fiataloknak

Véget ért a 15-25 éves fiatalok közösségi reintegrációját célzó Dobbantó program első tanéve. A lemorzsolódási arány alacsony, a részt vevő iskolák elszántak, a csaknem 200 diák a jelek szerint tényleg kap egy második esélyt az iskolarendszertől és az élettől.

A „második esély” európai kezdeményezéshez kapcsolódó program célja az, hogy a magatartási vagy tanulási zavarral küzdő, az iskolarendszerből kieső, tanulmányaiban lemaradó fiatalok számára olyan iskolai keretek között zajló rendszeres oktatást nyújtson, amely felkészíti őket az iskolarendszerbe való visszatérésre vagy a munkaerő-piaci elhelyezkedésre. A Dobbantó koordinátora a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány.

15 iskola indított idén speciális dobbantós osztályt, ezekben összesen 183 diák kezdte meg a tanulmányait. A diákok 95 százaléka be is fejezte a tanévet, a lemorzsolódás/kimaradás ezeken az osztályokban a fele volt a különböző szakiskolai hátránykezelő programok átlagos 10 százalékos lemorzsolódási arányának.

A 750 millió forintos költségvetésű Dobbantó program az érintett diákokat kislétszámú csoportokban, különlegesen felszerelt tantermekben, speciális tantervvel és az átlagnál is elhivatottabb tanári gárdával próbálja meg hozzásegíteni a második esélyhez. A dobbantós osztályokban vegyesen találunk hátrányos szociális helyzetű diákokat, tanulási nehézségekkel küzdőket és fogyatékossággal élőket.

Az osztályok számos iskolán kívüli programon is részt vettek, ezek között azonban nem csupán a szokásos kirándulások, múzeumi programok voltak. A Dobbantós osztályok ugyanis számos szakmával is megismerkedhettek, a diákok jártak szállodákban és éttermekben, iparos és kézműves műhelyekben, ahol testközelből figyelhették meg, mit csinálnak az adott szakma (pl szakács, pincér, fodrász, cukrász, bőrdíszműves, szobafestő, vízvezeték-szerelő, stb) képviselői. A cél az volt, hogy az esetleg továbbtanulni nem akaró fiatalok is találhassanak számukra vonzó jövőbeli elfoglaltságot.

A Dobbantó program a 2010-2011-es tanévben is folytatódik, a résztvevő 15 iskola változatlan, az egyik intézmény azonban jövőre már két dobbantós osztályt indít. A résztvevők abban bíznak, hogy a 2008-2011-es első project lezárulása után folytatni, bővíteni tudják a Dobbantó programot, sőt, abban reménykednek, hogy a Dobbantós szemlélet beszivároghat a teljes iskolarendszerbe, és minden diáknak lehetősége lesz a személyiségét kiteljesítő módon fejlődnie.

Címkék: Belföld