Kétmilliárd hiányzik az EU-elnökségünkhöz

Az előző kormány a magyar európai uniós elnökség feladatainak ellátásához 2,1 milliárd forintot külföldi ingatlanok értékesítéséből szándékozott fedezni, ezek értékesítése azonban még el sem kezdődött, így ez az összeg kiesett a költségvetésből – közölte a Külügyminisztérium.

Az idei költségvetési törvényben a 2011. évi EU-elnökségre való felkészülés céljaira (ideértve valamennyi érintett tárca elnökségi kiadásait) az Országgyűlés a Külügyminisztérium 2010-es költségvetésében összevontan 9 milliárd forint kiadást szavazott meg.

Az elnökség szervezésével kapcsolatos idei felhalmozási kiadásokra, a beruházásokra, nagy értékű vásárlásokra (például biztonsági eszközökre, szoftverbeszerzésekre) 2,1 milliárd forintot tervezett az előző kormány. Ezt a külföldön lévő, a magyar állam tulajdonában álló ingatlanok értékesítéséből származó bevételekből kívánták finanszírozni.

A jelenleg üresen, használaton kívül álló külföldi ingatlanok értékesítési folyamata azonban ebben az évben még el sem kezdődött, így reálisan ezzel a forrással az elnökség céljaira ma már nem lehet számolni – olvasható a minisztériumnak az MTI kérdésére adott válaszában.
A valamennyi tárca elnökségi feladatait érintő belföldi és külföldi személyi juttatásaira, járulékaira és az elnökség előkészítésének idei dologi kiadásaira, az úgynevezett működési kiadásokra összesen 6,9 milliárd forint költségvetési támogatást biztosít az ez évi költségvetési törvény. Ez az az összeg, amely az elnökséghez kapcsolódó közbeszerzési eljárások elindítására rendelkezésre áll. Az elnökségi költségvetés felülvizsgálata jelenleg is folyik – tudatta a Külügyminisztérium.

Az elnökségi feladatokról nem rendelkezik külön törvény. A Külügyminisztérium jelenleg felülvizsgálja a meglévő elnökségi költségvetést, valamint a rendelkezésre álló tényleges anyagi és humán erőforrásokat. A szükséges és halaszthatatlan feladatokra belső pénzügyi átcsoportosításokkal, feladatok átütemezésével és a prioritások meghatározásával igyekeznek megteremteni a pénzügyi fedezetet – írja a tárca.

Címkék: Belföld