Halasztódik a parlagfűirtás

Bár ma lejár a kötelező parlagfűirtás határideje, a belvizekkel és elöntésekkel küzdő gazdák haladékot kapnak a munkálatok elvégzésére - írja a Népszabadság.

Erről Czerván György vidékfejlesztési államtitkár elmondta, hogy ez azokra vonatkozik, akik igazolni tudják, hogy a természeti csapás nem kímélte földjeiket.

Ők várhatóan elhalaszthatják a parlagfű irtását, mivel a betakarítási időszakban a kármentés és a még aratható gabona betakarítása a legfontosabb feladat. A gazdák az aratással is megcsúsztak, ugyanis a felázott földekre nem, vagy csak nagyon nehezen jutnak el a munkagépekkel, de nincs ez másként a parlagfűkaszálással sem.

Az erre a feladatra szakosodott cégek szakemberei szerint nehezen tudják elvégezni a munkát. További probléma, hogy a parlagfű május végén robbanásszerű növekedésnek indult, emiatt sok térségben soha nem látott elmaradásban vannak. Az irtást végző cégek között egyébként éles a verseny, az önkormányzatoknál és nagy cégeknél ugyanis egymást érik az egyre alacsonyabb árakat tartalmazó ajánlatok – írja a lap.

Címkék: Belföld