Csütörtöktől 5 méteres póráz kell

Csütörtöktől nem lehet halat, vagy hüllőt gömbakváriumban tartani, köralapú kalitkában pedig madarat, vagy más állatot, a társállatként tartott kutyák számára legalább 10 négyzetméteres területet kell biztosítani, illetve négy méternél rövidebb eszközzel nem lehet tartósan kikötni az állatot.

Mindez a július 1-jén hatályba lépő “A kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról” szóló kormányrendeletben áll.

“A rendelet célja, hogy a magánházaknál és az állatokat árusító üzletekben olyan tartási körülményeket biztosítsanak a hobbiállatoknak, amelyek megfelelnek az állatvédelmi törvénynek és a kedvtelésből tartott állatok igényeinek is” – mondta el ennek kapcsán Czerny Róbert civil állatvédelmi ombudsman.

Ebbe a körbe tartozik minden olyan kedvtelésből tartott állat – rendszertani besorolás nélkül – amelyet az ember hobbiból tart közvetlen környezetében. Ilyen lehet többek között a kutya, a macska, a ló, a kanári, a díszhalak, egyes hüllőfajták, de akár a giliszta is.

Ez utóbbinak azért van jelentősége a szakember szerint, mert most még akár automatából is árusítható a giliszta a horgászok számára csaliként, csütörtöktől pedig ez a lehetőség a kormányrendelet szerint megszűnik.

Címkék: Belföld