Bádogváros lehet Felsőzsolcából

Drasztikusan csökkentek az ingatlanárak Borsodban az árvíz után. Azokon a településeken, ahol a víz volt az úr, akár 20 százalékkal is kevesebbet érnek most a házak, mint fél évvel ezelőtt. Felsőzsolcán az emberek attól tartanak, hogy a tehetősebbek elköltöznek, és a város elszegényedik. A településen csaknem 200 házat kell majd lebontani, a kár több mint 5 milliárd forint.

Az egyik legnagyobb ingatlanos portálon több tucat felsőzsolcai házat kínálnak megvételre. A fotók alapján többségük jól felszerelt, a mai követelményeknek megfelel. Az egyiket például 11 éve építették, 160 m2, 3 szoba+hall, az irányára pedig 29,5 millió forint. A tulajdonos ügynöke készséges, amikor hívom, nem titkolja, hogy az a ház is kapott a vízből.

Beszakadt az ingatlanpiac

Bár nem voltak nagyobb károk, a tévében mutatott árvízi képek miatt a vevőknek jóval nagyobb mozgásterük lett az alkudozás területén – mondja a miskolci Carina Ingatlaniroda tulajdonosa. Lukács Erika számításai szerint a katasztrófa után a városban legalább 20 százalékot zuhantak az ingatlanárak, még ott is, ahol nem volt víz.

„Zsolcán nehezebb most bármit is eladni, mint egy hónapja” – mondja az ingatlanos, aki abban bízik, hogy az emberek hamar túllépnek majd a mostani helyzeten, és akkor újra érdemes lesz házat venni a Miskolc melletti városban.

Elhagyják a várost

Nem ennyire optimista Felsőzsolca fideszes önkormányzati képviselője, aki több száz lakóval együtt felelősöket keres. Milánkovich Ernő szerint az emberek egyik legnagyobb félelme az, hogy sokan elhagyják a várost, és azok fognak kiköltözni Miskolcról, akiknek kevés a pénzük, akik lezüllött életkörülmények között élnek, ami azt is jelentheti, hogy Felsőzsolca szép lassan bádogvárossá alakul.

„Hiába van bárkinek is szép háza, amit nem vitt el az ár, ha a környezetében olyanok laknak, akik a lumpen társadalmi réteghez tartoznak, akkor ugyanannyit ér majd az ő háza is” – mondja a képviselő, aki szerint emberi mulasztás is közrejátszott abban, hogy a város több mint kétharmadát elöntötte a víz.

A büntető feljelentést már megtette, jelenleg a miskolci ügyészségen múlik, hogy indít-e nyomozást. A képviselő úgy véli, ha a tragédia nem lesz kibeszélve, akkor nem lehet feldolgozni a traumát sem. Jöhet ide őrült mennyiségű pénz, építhet az állam kacsalábon forgó házakat, de ha nincs hit, nincs jövő sem – fogalmazott Milánkovich Ernő.

Állami segítségre várnak

A hétezres városban csaknem ötezer embert érintett az árvíz. A többség néhány százezer forintos kárral megúszta, de csaknem 200 családnak mindene odaveszett. Tóth János egyike volt azoknak, akiknek az otthona összedőlt. Hatan éltek egy hitelre vett vályogházban. Munkája nem volt, miközben a törlesztőrészlet folyamatosan emelkedett, így hónapokkal ezelőtt felmondta a biztosítást.

Az utcában sokaknak hasonló története van. Itt is, ahogy más árvíz sújtotta területeken arra várnak, hogy a kormány megmondja, mennyi pénzt ad. A döntésig ugyanis nem sok mindent lehet tenni. Addig marad a sokkoló látvány. Csak Felsőzsolcán 5 milliárd forintra becsülik a károkat.

Címkék: Belföld