Az MSZP szerint a Fidesz “rongálja” a forintot

Burány Sándor szerint most az IMF-hitelről beszéltek összevissza

Az MSZP szerint a Fidesz vezető gazdaságpolitikusai változatlanul összevissza beszélnek. Burány Sándor erre példaként az ellentmondásos nyilatkozatokat hozta fel a Nemzetközi Valutaalap által nyújtott hitelről.

A képviselő emlékeztetett rá, hogy míg Szapáry György, a miniszterelnök főtanácsadója ma arról beszélt, hogy az IMF-hitelt nem szándékoznak lehívni, addig Rogán Antal tegnap még azt mondta, hogy a devizahitelesek megsegítését ennek terhére képzeli el.

Az ellenzéki politikus szerint elvárható lenne, hogy a Fidesz meghatározó gazdaságpolitikusai egyeztessék álláspontjukat egy olyan helyzetben, amikor a befektetői bizalmat éppen a fideszes megnyilvánulások rombolják folyamatosan.

Szerinte a devizahitelesek megsegítésének legolcsóbb módja az lenne, ha a kormány visszaszerezné a külföldi befektetők bizalmát, és “ostoba nyilatkozataival nem rongálná a forint árfolyamát”.

Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke tegnap az Origo nevű hírportálnak úgy nyilatkozott: idén őszre lesz kész az a csomag, amely segít majd a bajba jutott devizahitelesek gondjain. Arról is beszélt, hogy nem kell minden devizahitelest megsegíteni, a nagy részben IMF-forrásokat felhasználó megsegítő csomag alapvetően a lakáshitelesekre vonatkozik majd.

Szapáry György ma az fn.hu-nak azt mondta: új, elővigyázatossági hitelmegállapodást kötne a kormány az IMF-fel 2011-re. Orbán Viktor személyes gazdaságpolitikai tanácsadója közölte, “nincs szándéka a kormánynak lehívni a pénzt, mert fizetőképes, de egy ilyen megállapodás erősítené a piacok bizalmát, ami megjelenhet alacsonyabb kockázati felárakban, azaz a magyar állam olcsóbban juthatna kölcsönhöz a külföldi piacokon”.

Címkék: