Parlamenti pengeváltás a misszióvezetők miatt

Kovács László nem értette, mit tettek a diplomaták, hogy már meg is ingott bennük a bizalom.

Napirend előtt Kovács László azt tette szóvá, hogy néhány napja 15 misszióvezetőt hazarendelt a Külügyminisztérium vezetése. Miközben csak ötüknek járt le a mandátuma, azt közölték velük, hogy több mint a felüknek. Hány nagykövetet rendelnek még be a minisztériumba, és hányat küldenek el két hónap felmondási idővel? – kérdezte a szocialista politikus.

Kovács László felidézte, hogy 2002-ben, amikor ő lett a külügyminiszter, akkor elődjének, Martonyi Jánosnak több helyettes államtitkára nagyköveti posztot kapott. Németh Zsolt külügyi államtitkár válaszul misszióvezetők nevét sorolta, akiket Kovács László kinevezése után hazarendeltek. “Önnek semmilyen erkölcsi alapja nincsen számon kérni bármilyen felmentést” – mondta Németh Zsolt a volt külügyminiszternek.

Az államtitkár elismerte, hogy a Külügyminisztérium olyan diplomatákat is hazahívott, akik “politikai alapon nem bízik meg a kormány, mert részesei voltak “a 2002-es politikai tisztogatásnak”. A következő időszakban további személyügyi intézkedések várhatók – jelentette ki.

Címkék: