Király Júlia: a bankadó csökkenti a sokkellenálló képességet

A banki különadó bevezetése, és különösen annak mértéke mindenképpen csökkenti a bankok a tőke- és likviditási tartalékát, ezzel pedig a bankrendszer „sokkellenálló” képességét - mondta Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.

A jegybank alelnöke elmondta, hogy egy adó bevezetésének közvetlen és közvetett hatásai vannak. A tervezett 200 milliárd forintos banki különadó jelentős bevétel a költségvetésnek, de a gazdaság minden szereplőjének viselkedését megváltoztatja, végig kell tehát gondolni, hogy az milyen hatással lesz a pénzintézetek tulajdonosainak stratégiai döntésére.

A magyarországi hitelintézetek tulajdonosai mindenképpen újraértékelik fejlesztési terveiket, és a forrásaik elosztását leánybankjaik között a banki különadó bevezetésére tekintettel. A külföldi források csökkenése, esetleges megdrágulása felveti, hogy a banki különadó nem vezet-e hosszabb távon a bankok hitelezési lehetőségeinek korlátozásához, a potenciális növekedés lassulásához, így a gazdasági fellendülés lassabb beindulásához – mutatott rá az MNB alelnöke.

A bankadóról várhatóan még a héten megszületik a kormány döntése.

Címkék: Belföld