Jó üzlet az emberkereskedelem

A nőkkel és gyermekekkel folytatott emberkereskedelem Európában tavaly 2,5 milliárd eurót jövedelmezett, a prostitúcióra és gyermekmunkára kényszerítettek száma évente ötven százalékkal növekszik - jelentette az ENSZ illetékes szerve kedden.

Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala szerint a szervezett bűnbandák több mint 140 ezer ember felett gyakorolnak ellenőrzést. Áldozataik Kelet-Európa, Afrika és Latin-Amerika legszegényebb körzeteiből származnak, akiket munkaalkalom hamis ígéretével csábítanak Nyugat-Európába – áll a szervezet Madridban kedden közzétett jelentésében.

„Az európaiak azt hiszik, hogy a rabszolgáságot már évszázadokkal ezelőtt eltörölték. De nézzenek körül: a rabszolgák közöttünk vannak” – áll a UNODC vezérigazgatójának, Antonio Maria Costának a jelentést kísérő nyilatkozatában.

Szerinte az egyik nagy gond, hogy az ipari országok kormányai csak a közelmúltban hoztak az emberkereskedelmet szigorúbban büntető törvényeket.

Az UNODC becslése szerint világszerte több millió áldozata van az embercsempészeknek.

Mira Sorvino amerikai színésznő, aki a szervezet jószolgálati nagykövete, elmondta, hogy Madridban találkozott a bandáktól kiszabadított nőkkel, és szívszorítóak a történeteik. Egy román nőt például úgy megvertek, hogy bordái törtek és úgy kellett felépülnie sérüléséből, hogy közben egy bordélyban dolgoztatták.

Sorvino másik történetének egy nigériai nő a főhőse, akit munkaígérettel csábítottak Spanyolországba, és csak egy teherhajó gyomrában tudta meg, hogy szó sincs az ígért munkáról, amellyel otthon maradt lányát támogatta volna. Közben szemtanúja volt annak, hogy számos útitársa meghalt az út során. Prostitúcióra kényszerítették azzal, hogy ki kell egyenlítenie egy 50 ezer dolláros számlát és megzsarolták, hogy különben megölik Nigériában a gyerekét.

Címkék: Hírek