Szeptemberig beszedhetik a bankadót

A kormány és a pénzügyi szektor szereplői egyeztetnek a bankadóról. A Magyar Rádió Krónika című műsorának értesülései szerint felvetődött, hogy a pénzintézetek meglévő hitelállományát vegyék alapul. A rádió úgy tudja: a kormány azt szeretné, hogy szeptember végéig befolyjon a 200 milliárd forint.

A kormányzat 200 milliárd forintot szeretne beszedni a pénzügyi szektortól még az idén. Az jelenleg csak találgatások tárgya, hogy ezt mi alapján fizetnék az egyes piaci szereplők, azaz a bankok, a biztosítók, vagy a lízingcégek – olvasható a Kossuth rádió honlapján.

A számítás alapjaként a médium szerint a bankok hitelállománya vetődött fel, vagyis, hogy összesen mekkora kölcsönt folyósítanak lakossági vagy vállalati ügyfeleiknek. Kérdés, hogy milyen matematikai számítási eljárást használnak, hiszen ez az állomány folyamatosan csökken – írja a rádió honlapja.

Hogyha nem a mostani időszakot, hanem az előző évek adatait nézik a hitelállomány vizsgálatakor, akkor annak az lenne a következménye, hogy egy régi eseménysorban lévő nagy teljesítményt, amit leadóztak hivatalosan, egy új vetítési alapként használnának – mondta egy szakértő a portálnak.

„Míg az OTP-nél az ügyfélhitelek 2009 végére 150 milliárd forinttal csökkentek a 2008 végihez képest, az Erste Banknál három százalékos növekedés jellemzi a lakossági hiteleket. Ha a mérleg főösszeget, vagyis a bank vagyonát, vagy az adózott eredményt nézzük, tavaly mindenhol csökkenést találunk 2008-hoz viszonyítva.” Szép Péter, egy tanácsadó cég vezetője szerint sem az eredmény, sem a mérlegösszeg nem biztos, hogy megfelelő számítási alap.

Az MR1-Kossuth Rádió értesülései szerint a kormányzat elvárásai a következők: bankoknak – miután amúgy is lenne 13 milliárd forint különadójuk – most összesen 133 milliárdot kell kitermelniük. A biztosítóknak pedig a hírek szerint 36 milliárdot kell majd fizetniük.

„A takarékszövetkezetekről még nem sokat tudni, Szijjártó Péter azt mondta, kivették őket ebből a körből, de legutóbb még úgy volt, hogy 6,1 milliárdot rónak rájuk.

A fennmaradó összeg a pénzügyi vállalkozásoktól folyna be. A lízing- és faktoring cégek, hiába voltak veszteségesek tavaly, 12,5 milliárdot fizetnének, a pénzügyi közvetítők 3,2, az alapkezelők 2,2, a befektetési szolgáltatók 1,1, az MFB 5, a Budapesti Értéktőzsde 0,2 milliárdot adna.” – írja a rádió honlapja.

A bankokkal történő megállapodás június végére várható. A pénzt sajtóinformációk szerint szeptember 30-ig kell befizetni.

Címkék: Belföld