Semjén: állampolgárság és szavazati jog elválaszthatatlan

Az egyetemes magyarságnak kedvez majd az új választójogi törvény.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerint az állampolgársági törvény nem választójogi vagy társadalombiztosítási jogszabály. A politikus az erdélyi Krónika című napilapnak azt mondta, a választójogi törvényhez mindenképpen hozzá kell nyúlni, de még nem tudja pontosan, milyen lesz az új.

A határon túli magyarok esetleges szavazati jogáról a KDNP elnöke úgy vélte, megtalálják majd azt a bölcs megoldást, ami a leginkább kedvez az egyetemes magyarságnak. Személyes álláspontja szerint az állampolgárság és a szavazati jog elválaszthatatlan egymástól, de ahhoz, hogy valakinek teljes szavazati joga legyen, nyilvánvalóan magyarországi lakcímmel kell rendelkeznie.

Semjén Zsolt rámutatott: az egyéb módozatok tekintetében számos megoldás létezik a világon, példaként említette a horvátokat, de Romániát is, ahol külön kontingenst tartanak fenn a határon túli románok részére. “Ismert olyan rendszer is, miszerint ha egyetlen lista van, akkor arra a világon bárhol élő adott állampolgár szavazhat” – tette hozzá.

Címkék: