Martonyi Clintonnal találkozik Washingtonban

Martonyi János külügyminiszter szerda és péntek között munkalátogatást tesz Washingtonban, ahol találkozik amerikai kollégájával, Hillary Clintonnal.

A csütörtöki amerikai-magyar külügyminiszteri találkozón kívül Martonyi János tárgyalásokat folytat a kormányzat és a törvényhozás más vezetőivel, valamint találkozik a politikai, a gazdasági és a tudományos élet számos kiemelkedő személyiségével.

A külügyminiszteri látogatás fő célja annak megerősítése, hogy az új magyar kormány elkötelezett a két ország stratégiai szövetségesi kapcsolatainak, sok szálon futó együttműködésének további erősítése mellett, és kész aktív részt vállalni a közös kül- és biztonságpolitikai kihívások kezelésében.

Az amerikai külügyminisztérium a budapesti nagykövetségen keresztül korábban arról adott hírt, hogy Clinton és Martonyi János a kölcsönös érdeklődésre számot tartó ügyek széles skálájáról tárgyal, szó esik a NATO közelgő lisszaboni csúcstalálkozójáról, az energiabiztonság és a társadalmi integráció kérdéséről, valamint arról a fontos szerepről, amelyet Magyarország a régiós együttműködésben és a térség stabilitásának biztosításában tölt be.

Az amerikai nagykövetség közleménye szerint Magyarország az Egyesült Államok „közeli barátja és kulcsfontosságú partnere” a globális kihívások kezelésében. „Örömmel tekintünk ezen kapcsolataink további kiszélesítése és elmélyítése elé Magyarország új kormányával, és örömmel üdvözöljük majd Martonyi külügyminisztert június 24-én” – fogalmazott a nagykövetség.

A magyar diplomácia irányítója a tervek szerint találkozik Washington környéki magyarokkal is. A nagykövetségen rendezendő szerda esti fogadás keretében a külügyminiszter ismerteti az új kormány kül- és belpolitikai céljait, válaszol a résztvevők kérdéseire.

Címkék: Hírek