Hatvan halottja van a kongói vonatbalesetnek

Nem végleges adatok szerint hatvan halottja van egy vasúti balesetnek, amely keddre virradóra történt a Kongói Köztársaság déli részén.

Korábban a helyi vasúttársaság igazgatója azt közölte, hogy a balesetben mintegy ötvenen haltak meg.

Joseph Sauveur el Bez elmondta, hogy a szerencsétlenség az afrikai ország gazdasági központját, Pointe-Noire városát Brazzaville fővárossal összekötő vonalon, Pointe-Noire-tól 60 kilométerre, Bilinga és Tchitondi település között történt. A szerelvény kisiklott, négy kocsija egy szakadékba zuhant – tette hozzá.

A baleset helyszínén dolgozó válságcsoport szerint a balesetben hatvanan haltak meg. A sérültek közül 77-et a pointe-noire-i Adolphe Sicé kórházban ápolnak, közülük 13-nak súlyos az állapota, míg 73 sebesültet egy katonai kórházba szállítottak. A város másik két kórházában is ápolják a baleset több sérültjét, de pontos számukat nem tudták megmondani.

A hírt a kongói közlekedési minisztériumban is megerősítették. A baleset oka egyelőre ismeretlen. A vasúttársaság igazgatója közölte, hogy minden intézkedést megtettek a mentési munkálatok megszervezésére.

Az egyik sérült elmondta, hogy a vonat nagy sebességgel haladt egy kanyarban, amikor mind a hat személyszállító kocsi kisiklott.

A vasúttársaság egyik illetékese szerint a túl nagy sebesség csak az egyik feltételezhető ok, míg a vizsgálathoz közel álló egyik forrás azt állította, hogy a vonat túl volt terhelve mind utasokkal, mind teheráruval.

1991 szeptemberében ugyanezen a vonalon Dolisie közelében ütközött össze egy személyvonat és egy tehervonat, a balesetnek 100 halálos áldozata és 300 sérültje volt.

Címkék: Hírek