Betegperek évi négymilliárdért

A biztosítók általában csak ötmillió forintig vállalnak fizetési kötelezettséget.

Az Egészségbiztosítási Felügyelet összesítése szerint a kártérítési perek listáját vezető kórházak ellen 2001-2008 között évente átlagosan 5-10 per indult – írja a Népszabadság. Leggyakrabban a szülészeti, sebészeti, traumatológiai és az ortopédiai ellátások miatt.

Szakértők szerint az orvosi műhibaperek akár 80 százaléka kommunikációs hibákra és/vagy az orvos kapcsolatteremtő készségének hiányára vezethető vissza. A betegek ugyanis az ellátás színvonalát nem szakmai, hanem szubjektív szempontok alapján ítélik meg.

Az egészségügyi dolgozók kommunikációs gyakorlatának fejlesztése révén a panaszok jelentős része megelőzhető lenne. Mindezzel egyetért Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke is, aki szerint a kártérítési perek ügye az ellátórendszer egyik „forró pontja”.

Az elveszített perek kártérítési összege mind gyakrabban sodorja csődközeli helyzetbe a kórházakat, amelyeknek ugyan kell, hogy legyen felelősségbiztosításuk, de miközben ma már akár tízmilliós kártérítési összeg sem ritka.

Címkék: