Ugrik Simor többmilliós fizetése

32 poszton kapnak havi 2 millió forint feletti fizetést az állami csúcsmenedzserek, de mivel az Orbán-kormány havi 2 millióban maximálta a bérüket, ők mégis jóval kevesebbet vihetnek haza - tudta meg a Blikk.

Egy összesítés szerint havi 37,8 millió forintot, vagyis évente 453,6 milliót buknak ezen a főnökök.

A legrosszabbul Klados Gusztáv, a 4-es metró projektigazgatója jár, mivel ő 6,19 milliótól esik majd el havonta, de Simor András jegybankelnök is fizetése háromnegyedének inthet búcsút, ha a kormány megtalálja a módját járandósága csökkentésének.

Ettől függetlenül, marad még anyagi forrásuk, hiszen a jutalmak és prémiumok rendszeréhez nem nyúlna a kabinet. Ez azt jelenti, hogy a csúcsvezetők az éves alapbérük akár 80 százalékát is megkaphatják prémiumként, ha jól végzik a dolgukat, tehát átlagosan 3,6 millió is kaphatnak havonta. Több vezetőnek pedig további jutalom is dukálhat, ami évente 2-4 havi alapbért, vagyis akár 4-8 milliót jelent.

“Ha életbe lép a bérplafon, azt vagy el kell fogadniuk a vezéreknek, vagy el kell köszönniük” – mondta Kamarás Péter ügyvéd, a Blikk jogi szakértője.

A munkaszerződést nem lehet egyik fél beleegyezése nélkül sem módosítani, így ha a főnökök nem mennek bele a változtatásokba, akkor az eredeti szerződésük szerint szűnik meg a munkaviszonyuk.

Címkék: Belföld