“Nem aratunk”

"Nem az emberi hatalmon múlt az, ami történt, senki nem tudta volna kivédeni ezt a tragédiát" - mondja Csanádi István, Mezőhegyes polgármestere a pénteki órisviharról, ami országszerte tarolt. Az FN.hu utánajárt, milyen károkkal néznek ma szembe a megyékben.

Miután pénteken hatalmas jegeseső zúdult Szegedre és környékére sérülteket, lótetemeket, súlyosan károsult településeket hagyott maga után a vihar.

Mezőhegyes járt a legrosszabbul


Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint ezért, a Békés megyei Battonya, Mezőhegyes és Dombegyház településeken, az elmúlt 24 órában 140 alkalommal kellett beavatkozni a tűzoltóknak. Erre azért került sor mert rengeteg fa kidőlt, a szél lefújta a cserepeket, néhol a födém átázott.

Míg Battonyán 17 ház sérült meg, Mezőhegyesen súlyosabb a helyzet, ugyanis ott 400 házban esett kár. Sok ház ablaka betört, és az iskola, óvoda, bölcsöde, illetve a polgármesteri hivatal is megrongálódott.

Mindenki dolgozik

Ott azt mondták az FN.hu-nak, hogy igazi katasztrófa történt, de legalább száz önkéntes érkezett szombaton a lakosok segítségére. “Ne gondolják, hogy a hivatalnokok csak körbejárnak és méricskélnek, mindenki ácsol, takarít, cipekedik” – mondta az egyik dolgozó.

Azt is elárulta, hogy a Csanádi István, a polgármester is járja a falut, ahol fóliát osztogatnak a helyieknek, hogy befedjék megrongálódott házaikat. Amikor őt elértük telefonon, a háttérben hangosbemondó szólt. Elárulta, hogy ezzel tájékoztatják a falut a teendőkről.

Traumatikus élmény volt a vihar

“Nagyon megviselt minket az, ami történt. Azzal kezdődtek az események, hogy a lángos fesztivál mellett a lovasdíjugrató versenyt is le kellett fújni. Felszólítottunk mindenkit, hogy húzódjon fedett helyre, de miközben csapkodtak a jegek, a lovak megvadultak a mobilboxokban, majd elszabadultak és végigrohantak a pályán. Huszonöt perc alatt annyi jég esett, hogy a búza-, árpaültetvények száz százalékban megsemmisültek. Tehát nem kell majd aratni. Nem csak a házak, hanem a négyszintes, erős épületek ablakai is úgy festenek, mintha géppuskával átlőtték volna őket. A vihar olyan erővel pusztított, hogy nem csak a fák leveleit, de a kérgét is leverte és az ápolt ligeteket tönkretette” – mondta a polgármester.

Arról is beszámolt, hogy a településhez tartozó tizenkét major is megszenvedte a vihart. Ezekre a kistelepülésekhez hasonló helyekre ivóvizet is kell szállítani, mert az áramszolgáltatás megszűnt, ami több száz embert érint.

A helyzet megoldására még péntek este összeült a válságstáb, hogy rangsorolja a munkák fontosságát és hogy felmérjék a károkat. Hajnal óta pedig a tűzoltóság a tetőkön is dolgozik és azokat a fákat próbálja elhordani, amelyek feszültség alatt lévő vezetékekre dőltek. Ez azért is veszélyes munka, mert nem kapcsolhatják le közben az áramot, hiszen akkor többen villany nélkül maradnak.

Mint a buldózer…

“Olyan, mintha a falut letarolta volna egy buldózer. Nem az emberi hatalmon múlt az, ami történt, senki nem tudta volna kivédeni ezt a tragédiát” – teszi hozzá Csanádi István, aki az FN.hu-nak elárulta azt is, hogy a város 200 millió forintos forráshiánnyal küzd. Ezért is nehezményezi, hogy a biztosítók nem mutatnak elég empátiát és rugalmasságot.

“A nagyfőnököt sem lehet elérni, pedig ilyenkor minden perc számít, hiszen nagy aktivitásra és toleranciára van szükség” – összegzi a helyzetet a polgármester.

Vízátfolyások nehezítik a helyzetet

A vihar Bács-Kiskun megyében is pusztított; a legtöbb riasztást a kalocsai tűzoltók kapták, akik este 7-ig 25 helyszínen szivattyúzták a vizet.

Csongrád megyében Makónál kértek a legtöbben segítséget és Csanádalberti, illetve Pitvaros településeken több mint 200 lakóház teteje sérült meg a jégverés miatt.

Tolna megyében a vízátfolyások akadályozzák a közlekedést, és Értényben kétezer homokzsákkal akadályozták a földekről lefolyó esővizet, de három házba így is bejutott a víz. Ezért szivattyúzni kellett, akárcsak a somogyi Tab térségében.

A heves esőzés miatt hamarosan tetőzik az Alsó-Tisza, ami Szegednél már néhány centiméterrel meghaladta a nyolc métert. Ez azt jelenti, hogy még két méter hiányzik a 2006-os rekordvízszinthez.

A Tisza lassan csökkenő és a Maros emelkedő vízhozama a következő napokban várhatóan kiegyenlíti egymást, így az Alsó-Tiszán a vízállás a jövő hét elejéig alig-alig változik, legfeljebb egy-három centiméteres emelkedés várható.

Címkék: Belföld